BIOS не бачить завантажувальну флешку в Boot Menu.

Посібники зі встановлення Windows з флешки або просто завантаження комп'ютера з неї включають прості кроки: поставити завантаження з флешки в БІОС (UEFI) або ж вибрати завантажувальну флешку в Boot Menu, проте в деяких випадках USB накопичувач там не відображається.

У цій інструкції докладно про причини, з яких БІОС не бачить флешку завантаження або вона не показує в меню завантаження і про те, як це виправити. також: Як використовувати Boot Menu на комп'ютері або ноутбуку. 

Завантаження Legacy та EFI, Secure Boot.


Найпоширеніша причина того, що завантажувальна флешка не видно в Boot Menu - невідповідність режиму завантаження, який підтримується цією флешкою насамперед ​​режиму завантаження, виставленого в БІОС (UEFI).

Більшість сучасних комп'ютерів та ноутбуків підтримують два режими завантаження: EFI та Legacy, при цьому часто за замовчуванням увімкнено лише перший (хоча, буває і навпаки).

Якщо записати USB накопичувач для Legacy-режиму (Windows 7, багато Live CD), а в БІОС включено тільки завантаження EFI, то така флешка буде не видна як завантажувальна і вибрати її в Boot Menu не вийде.

Рішення у цій ситуації можуть бути такими:

  1. Включити підтримку потрібного режиму завантаження у БІОС.
  2. Записати флешку ыншим способом, для підтримки потрібного режиму завантаження, якщо це можливо (для деяких образів, особливо не найновіших, можливе лише завантаження Legacy).

Щодо першого пункту, найчастіше потрібно включити саме підтримку Legacy режиму завантаження. Зазвичай це робиться на вкладці Boot (завантаження) в Біос (див. Як зайти в Біос), а пункт, який потрібно включити (встановити в режим Enabled) може називатися:

  • Legacy Support, Legacy Boot
  • Compatibility Support Mode (CSM)
  • Іноді цей пункт виглядає як вибір ОС у БІОС. Тобто, назва пункту - OS, а варіанти значень пункту включають Windows 10 або 8 (для EFI завантаження) і Windows 7 або Other OS (для Legacy завантаження).

Додатково, при використанні завантажувальної флешки, яка підтримує тільки Legacy завантаження, слід вимкнути Secure Boot.

По другому пункту: якщо записуваний на флешку образ підтримує завантаження і для EFI і для Legacy режиму, ви можете записати його інакше, не змінюючи параметрів БІОС (проте, для образів, відмінних від оригінальних Windows 10, 8.1 і 8 все одно може вимагатися відключення Secure Boot).

Найпростіше це зробити за допомогою безкоштовної програми Rufus - вона дозволяє легко вибрати, для якого типу завантаження слід записати накопичувач, основні два варіанти - MBR для комп'ютерів з BIOS або UEFI-CSM (Legacy), GPT для комп'ютерів з UEFI (EFI завантаження).

Додаткові причини того, що флешка не відображається в Boot Menu та BIOS.

На завершення - ще деякі нюанси, які, на мій досвід, бувають не до кінця зрозумілі користувачам-початківцям, через що виникають проблеми і неможливість поставити завантаження з флешки в БІОС або вибрати її в Boot Menu.

  • У більшості сучасних версій BIOS для того, щоб встановити завантаження з флешки в налаштуваннях, її слід попередньо підключити (так, щоб вона визначилася комп'ютером). Якщо вона вимкнена, то не відображається (підключаємо, перезавантажуємо комп'ютер, входимо до БІОС). Також враховуйте, що USB-HDD на деяких старих материнських платах - це не флешка. Детальніше: Як поставити завантаження з флешки в БІОС.
  • Для того, щоб USB-накопичувач було видно в Boot Menu, він повинен бути завантажувальним. Іноді користувачі просто копіюють ISO (сам файл образу) на флешку (це не робить її завантажувальної), іноді - також вручну копіюють вміст образу на накопичувач (це працює тільки для EFI завантаження і тільки для накопичувачів FAT32). Можливо, буде корисним: Кращі програми для створення завантажувальної флешки Windows 11.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые