Завантаження з флешки в БІОС та UEFI.

При установці Windows з флешки виникає потреба виставити завантаження з USB накопичувача, для чого потрібно налаштувати BIOS таким чином, щоб комп'ютер завантажувався з потрібного носія. У цій статті йтиметься про те, як поставити завантаження з флешки в БІОС або UEFI на комп'ютері або ноутбуці.

У статті наведено приклади для різних варіантів інтерфейсу БІОС/UEFI і дано рішення для найбільш поширених проблем, з якими можна зіткнутися при зміні порядку завантаження. В кінці також описано, що робити, якщо ви не можете зайти в Біос або UEFI на сучасних ПК і ноутбуках.

Використання Boot Menu для завантаження з флешки.

У більшості випадків поставити завантаження з флешки в БІОС потрібно для якогось одноразового завдання: встановлення Windows, перевірки комп'ютера на віруси або відновлення системи за допомогою LiveCD, скидання пароля Windows. У всіх цих випадках не обов'язково змінювати налаштування БІОС або UEFI, достатньо викликати Boot Menu (меню завантаження) при включенні комп'ютера та один раз вибрати флешку як пристрій завантаження.

Наприклад, при встановленні Windows, ви натискаєте потрібну клавішу для відкриття Boot Menu, вибираєте підключений USB накопичувач з дистрибутивом системи, починаєте установку - налаштування, копіювання файлів та інше і після того, як відбудеться перше перезавантаження, комп'ютер сам завантажиться, але вже з жорсткого диска та продовжить процес встановлення у штатному режимі.

Дуже докладно про вхід у дане меню на ноутбуках та комп'ютерах різних марок, написано у статті Як зайти в Boot Menu. Зверніть увагу на те, що флешка в Boot Menu може і не відображатися. Чому це відбувається докладно у статті Що робити, якщо БІОС/UEFI не бачить завантажувальну флешку в Boot Menu.

Як потрапити до BIOS для вибору варіантів завантаження.

У різних випадках для того, щоб потрапити в утиліту налаштування БІОС потрібно виконати, по суті, одну і ту ж дію: відразу після включення комп'ютера, при появі першого чорного екрана з інформацією про встановлену пам'ять або логотип виробника комп'ютера або материнської плати, натиснути потрібну кнопку на клавіатурі - найпоширеніші варіанти – це Delete та F2. Якщо при завершенні роботи вже встановленої системи та увімкненні комп'ютера ви не встигаєте відкрити БІОС, використовуйте не «завершення роботи», а пункт «Перезавантаження» і відразу після потемніння екрану, почніть багато разів натискати по потрібній клавіші.

Зазвичай, ця інформація є внизу або, у старих БІОС - вгорі серед тексту початкового екрану: «Press Del to enter Setup», «Press F2 for Settings» та аналогічна. 


По натисканні потрібної кнопки в потрібний момент (чим раніше, тим краще. Це потрібно зробити до початку завантаження операційної системи) Ви потрапите в меню налаштувань - BIOS Setup Utility (назва може бути іншою, але суть одна - це інтерфейс налаштувань БІОС/UEFI). Зовнішній вигляд цього меню може відрізнятися, розглянемо кілька найпоширеніших варіантів.

Зміна порядку завантаження в UEFI BIOS для завантаження з USB.

На сучасних материнських платах інтерфейс БІОС, а якщо точніше - UEFI як правило, частіше є графічним на ПК, але текстовим на ноутбуках. У всіх випадках розібратися з тим, як поставити завантаження з флешки зазвичай буває не складно. Далі будуть наведені деякі приклади і за аналогією, найімовірніше, ви зможете успішно змінити порядок завантаження і вашої системи.


Як правило, для того, щоб поставити завантаження з флешки, нам потрібно виконати наступні кроки (описую стосовно зображення вище, що є одним з найбільш поширених варіантів, а далі наведу інші реалізації зміни порядку завантаження):

  1. Перейти до розділу Boot у БІОС/UEFI. Це можна зробити за допомогою стрілок на клавіатурі (вправо), або в деяких випадках - за допомогою миші. Іноді параметри завантаження можна налаштувати безпосередньо на головному екрані БІОС.
  2. Залежно від конкретного БІОС, ви побачите або список пристроїв завантаження (дисків, підключених до комп'ютера), або кілька пунктів Boot Option з номерами.
  3. У першому випадку потрібно помістити флешку на перше місце: для цього вибираємо її і за допомогою клавіші F5 рухаємо вгору (Fn + F5 на деяких ноутбуках). У другому випадку вибираємо Boot Option 1, натискаємо Enter та вибираємо у списку завантажувальну флешку.
  4. Зберігаємо налаштування: це можна зробити на вкладці Exit, або, найчастіше, натисканням клавіші F10 з підтвердженням Save Settings and Exit Setup.

Найпоширеніша проблема при вказівці пристрою завантаження у сучасних БІОС/UEFI - відсутність завантажувальної флешки у списку пристроїв завантаження. Найчастіше таке відбувається, якщо тип завантаження, встановлений у БІОС (на скріншоті вище - UEFI в розділі OS Type) і тип завантаження, що підтримується флешкою, не збігаються. Наприклад, якщо для наведеного вище зображення використовувати флешку під режим Legacy, вибрати її як перший пристрій завантаження не вдалося. Докладніше про проблему та методи її виправлення у згадуваній раніше статті про те, чому БІОС не бачить завантажувальну флешку.

Вище було наведено приклад одного з найбільш типових варіантів БІОС (UEFI) на сьогодні, але можливі інші реалізації.

  • Наприклад, на деяких материнських платах Gigabyte ви побачите список підключених пристроїв у пункті Boot Sequence на першому екрані і достатньо буде перетягнути флешку на перше місце мишею.


  • Інший варіант реалізації теж на Gigabyte: вкладка Boot відсутня, необхідно зайти в BIOS Features, а потім перейти в Boot Option Priorities.

  • Цікавим є підхід на фірмових материнських платах Intel: тут порядок завантаження можна налаштувати прямо на головному екрані, окремо для режиму Legacy і режиму UEFI (за допомогою миші), а в Adavnced Options отримати більш детальне уявлення про доступні пристрої завантаження для кожного з режимів.

  • Далі - відносно простий приклад установки USB флешки як перший пристрій завантаження на Asus. Зверніть увагу, що тут для того, щоб увімкнути підтримку Legacy завантаження, потрібно задіяти опцію CSM (Compatibility Support Mode) на тій же вкладці Boot.


  • Нижче приклад того, як зробити завантаження з флешки на ноутбуці HP. Тут у БІОС необхідно зайти до System Configuration, а вже там у Boot Options, де можна знайти (для деяких моделей) окремий список пристроїв завантаження для UEFI та Legacy режиму. Флешку встановлюємо на перше місце за допомогою клавіш F5/F6 для потрібного режиму завантаження.


Якщо нічого схожого у себе в БІОС ви не знаходите, уважно вивчіть різні розділи БІОС/UEFI, такі як BIOS Features, System Configuration, Advanced Configuration і спробуйте знайти щось пов'язане з Boot у цих розділах.

Налаштування завантаження з флешки у старих версіях БІОС.

На старих материнських платах і ноутбуках бувають деякі особливості зміни порядку завантаження, особливо, коли користувачеві потрібно налаштувати завантаження з USB накопичувача. Розглянемо кілька прикладів.

AMI BIOS.

Не тільки в AMI BIOS, але і в деяких інших варіантах БІОС тих же років ви можете не виявити флешки для вибору як пристрою завантаження, а наявні пункти на кшталт USB-HDD можуть не працювати. Рішення для такої ситуації є.

Врахуйте, що для того, щоб проробити всі дії, що описуються, флешка повинна бути підключена до комп'ютера заздалегідь, до входу в БІОС. Для того, щоб встановити завантаження з флешки в AMI BIOS:

      1. У меню зверху, натискаючи клавішу «вправо», виберіть «Boot» (Завантаження), але не переходимо до Boot Device Priority.

      2. Після цього вибираємо пункт Hard Disk Drives (Жорсткі диски) і в меню, натискаємо Enter на 1st Drive (Перший диск). Якщо такого пункту немає, подивіться, чи є розділ Integrated Peripherals у БІОС - іноді порядок жорстких дисків (окремо від порядку завантаження) можна налаштувати там.
      3. У списку вибираємо назву флешки, вона буде видна саме у списку жорстких дисків - на другому малюнку, наприклад, це Kingmax USB 2.0 Flash Disk. Натискаємо Enter, потім Esc.

       4. Далі виберіть «Boot device priority» (Пріоритет завантажувальних пристроїв).
       5. Виберіть «Перший пристрій завантаження», натисніть Enter.
       6. Вкажіть флешку як перший пристрій завантаження, вона буде тут як звичайний жорсткий диск.

Після завершення натискаємо Esc, в меню зверху з пункту Boot (Завантаження) пересуваємося до пункту Exit (Вихід) і вибираємо Save changes and exit (Зберегти зміни та вийти) або Exit saving changes - на запит про те, чи впевнені ви в тому, що хочете зберегти зміни, потрібно буде вибрати Yes або набрати з клавіатури «Y», потім натиснути Enter. Після цього комп'ютер перезавантажиться і почне використовувати для завантаження вибрану флешку, диск або інший пристрій. 

Завантаження з флешки в Біос AWARD або Phoenix.

Для того, щоб вибрати пристрій для завантаження в Award BIOS, в головному меню налаштувань виберіть Advanced BIOS Features (розширені налаштування біос), після чого з вибраним пунктом First Boot Device (Перший пристрій завантаження) натискаємо Enter.

З'явиться список пристроїв, з яких можна зробити завантаження - HDD-0, HDD-1 і т.д., CD-ROM, USB-HDD та інші. Для завантаження флешки необхідно встановити USB-HDD або USB-Flash. Для завантаження з компакт-диска DVD або CD - CD-ROM. Після цього виходимо на один рівень вгору, натискаючи Esc, і вибираємо пункт меню «Save & Exit Setup» (Зберегти та вийти). Якщо спосіб USB-HDD не спрацював, спробуйте використати підхід, показаний у попередньому способі, але шукайте порядок жорстких дисків у розділі Integrated Peripherals.

Налаштування завантаження із зовнішнього носія у старих версіях H2O BIOS.

Для завантаження з флешки в InsydeH20 BIOS, який зустрічається на багатьох ноутбуках, у головному меню за допомогою клавіші праворуч необхідно дійти до пункту Boot (Завантаження). Встановіть пункт External Device Boot (Завантаження із зовнішнього пристрою) у положення Enabled (Увімкнено). Нижче, у розділі Boot Priority (Пріоритет завантаження), за допомогою клавіш F5 та F6 встановити External Device на першу позицію. Якщо потрібно здійснити завантаження з DVD або CD, вибираємо Internal Optic Disc Drive (Внутрішній оптичний накопичувач).

Після цього перейдіть до пункту Exit в меню зверху і виберіть Save and Exit Setup (Зберегти налаштування та вийти). Комп'ютер перезавантажиться із потрібного носія.

Завантаження з USB без входу до БІОС (тільки для Windows 11, 10 та Windows 8.1 з UEFI).

Якщо на вашому комп'ютері встановлена ​​одна з останніх версій Windows, а материнська плата з ПЗ UEFI, ви можете завантажитись з флешки навіть не входячи в параметри BIOS. Спосіб працює не на будь-якій системі (розглянутий далі пункт може бути відсутнім навіть на UEFI системах), а завантажувальний накопичувач повинен бути підключений на момент виконання дій.

Щоб використати цей метод, утримуючи Shift, натисніть «Перезавантаження» в меню вимкнення в меню Пуск або на екрані блокування. Другий метод: зайдіть у параметри - зміна параметрів комп'ютера (через панель праворуч у Windows 8 і 8.1), потім відкрийте «Оновлення та відновлення» - «Відновлення» і натисніть кнопку «Перезавантажити» в пункті «Особливі варіанти завантаження».

На екрані «Вибір дії» виберіть «Використовувати пристрій. USB-пристрій, підключення до мережі або DVD-диск».


На наступному екрані ви побачите список пристроїв, з яких можна завантажитись, серед яких має бути і ваша флешка. Якщо її немає - натисніть «Переглянути інші пристрої». Після вибору комп'ютер перезавантажиться із зазначеного вами USB накопичувача.

Що робити, якщо не вдається зайти в Біос, щоб поставити завантаження з флешки.

У зв'язку з тим, що сучасні операційні системи використовують технології швидкого завантаження, може виявитися, що вам просто не вдається зайти в БІОС, щоб якимось чином змінити налаштування і завантажитися з потрібного пристрою. І тут можу запропонувати два рішення.

Перше - зайти в ПЗ UEFI (БІОС) за допомогою особливих варіантів завантаження Windows 10 (див. Як зайти в БІОС або UEFI Windows 10) або Windows 8 та 8.1.

Друге - спробувати відключити швидке завантаження Windows, після чого зайти в Біос звичайним способом, за допомогою клавіші Del або F2. Щоб вимкнути швидке завантаження, зайдіть у панель керування - електроживлення. У списку зліва виберіть пункт «Дії кнопок живлення».


І в наступному вікні приберіть пункт «Увімкнути швидкий запуск» - це повинно допомогти використовувати клавіші після ввімкнення комп'ютера. Докладніше: Як вимкнути швидкий запуск Windows 10.

Про те, як створювати завантажувальні флешки з Windows 11, можна прочитати тут: Завантажувальна флешка Windows 11.

Наскільки можу судити, описав усі типові та найпоширеніші варіанти: один із них повинен обов'язково допомогти, за умови, що сам завантажувальний накопичувач у порядку.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые