Завантажувальна флешка Windows 11 - 5 способів створення.

При необхідності виконати чисту установку системи на комп'ютер або ноутбук, вам знадобиться завантажувальний USB-накопичувач Windows 11 або завантажувальна флешка. Вона може використовуватися для завдань відновлення системи.

У цій інструкції докладно описані способи створення завантажувальної флешки Windows 11. Спочатку офіційний метод, пропонований Майкрософт, а потім додаткові способи, які також можуть бути зручні для цілі.

Способи зробити завантажувальну флешку Windows 11.

Для підготовки завантажувальної інсталяційної флешки з Windows 11 можна використовувати набір різних способів: офіційний, пропонований Майкрософт за допомогою утиліти Media Creation Tool або сторонні інструменти, які будуть швидше і зручніше, якщо у вас вже є ISO завантажений образ з системою.

Створення завантажувальної флешки Windows 11 у Media Creation Tool.

Перший метод - використання Media Creation Tool, офіційної утиліти Майкрософт для запису інсталяційного завантажувального USB накопичувача. Щоб зробити завантажувальну флешку з її допомогою, виконайте такі кроки:
      1. Підготуйте USB флешку не менше 8 Гб, підключіть її до комп'ютера. Зважайте на те, що всі дані з неї будуть видалені. При використанні зовнішнього жорсткого диска з нього будуть видалені всі розділи.
      2. Зайдіть на офіційну сторінку Майкрософт https://www.microsoft.com/ru-ua/software-download/windows11 і у розділі «Створення інсталяційного носія Windows 11» натисніть «Завантажити», щоб завантажити Media Creation Tool для Windows 11.
      3. Запустіть утиліту та прийміть умови ліцензійної угоди.
      4. На екрані «Вибір мови та випуску» за замовчуванням встановлено параметри, які відповідають поточній системі. За бажанням ви можете зняти позначку «Використовувати рекомендовані параметри» та вибрати іншу мову. Випуск змінити не можна - це буде Windows 11 64-біт, що містить Pro та Home редакції системи. Натисніть «Далі».


      5. На кроці «Виберіть носій» виберіть «USB флеш-пам'ять» і натисніть «Далі».

      6. Виберіть потрібну флешку у списку знімних накопичувачів, на яку буде здійснено запис. Якщо у вікні повідомляється «Не вдається знайти USB-накопичувач», незважаючи на те, що флешка підключена, причиною може бути те, що підключений накопичувач визначається системою як локальний диск, а не зйомний накопичувач. Нагадую, що після натискання «Далі» всі дані з вибраної флешки будуть видалені.


      7. Дочекайтеся завершення процесу завантаження файлів Windows 11 і створення інсталяційного носія. У процесі можуть самі відкриватись вікна провідника, їх досить просто закрити.


      8. Після завершення процесу ви отримаєте повідомлення «USB-пристрій флеш-пам'яті готовий». Достатньо натиснути кнопку «Готово» та використовувати створену флешку для інсталяції Windows 11 або інших завдань.


Інсталяційний носій, що створюється в Media Creation Tool, має файлову систему FAT32, працює з UEFI завантаженням, а дані установки зберігаються в стиснутому файлі install.esd в папці sources розміром менше 4 Гб, що дозволяє розмістити його в рамках цієї файлової системи.

Для того, щоб виконати завантаження зі створеного накопичувача, достатньо поставити завантаження з флешки в БІОС/UEFI комп'ютера або ноутбука або використовувати Boot Menu. При виникненні проблем під час завантаження рекомендую використовувати пошук по сайту, описавши помилку або ситуацію: більшість розповсюджених проблем були розглянуті, рішення може бути в наявності.

Створення завантажувальної флешки Windows 11 за допомогою Rufus.

Безкоштовна програма Rufus - один із найпопулярніших інструментів для створення завантажувальної флешки з Windows. Для її використання в рамках даної задачі, вам знадобиться образ ISO з Windows 11, який при необхідності можна завантажити в самій програмі. За наявності образу підключаємо флешку об'ємом не менше 8 Гб і виконуємо такі кроки:

      1. Завантажте Rufus з офіційного сайту https://rufus.ie/ru/ та запустіть програму.
      2. У полі «Пристрій» виберіть флешку, на яку буде записуватися образ Windows 11.

      3. Натисніть кнопку «Вибрати» і вкажіть шлях до образу ISO, що зберігається на комп'ютері.
      4. Інші параметри для завдання інсталяції Windows 11 з флешки на комп'ютері з UEFI змінювати не потрібно.
      5. Натисніть кнопку «Старт», підтвердіть очищення даних, наявних на USB-накопичувачі, і дочекайтеся завершення процесу створення. Якщо в процесі відкриваються вікна або повідомлення провідника про необхідність форматування, ігноруйте їх або просто закривайте.

Зверніть увагу: нова версія Rufus дозволяє вимкнути перевірку TPM 2.0 та Secure Boot для завантажувальної флешки із оригінального ISO образу Windows 11.

Створений в Rufus інсталяційний накопичувач для UEFI-завантаження має два розділи: один невеликий FAT32 з відповідним завантажувачем, другий NTFS, на якому розміщуються файли установки Windows 11. Такий підхід дозволяє записувати образи, що містять файли, розмір яких перевищує обмеження в 4 Гб для файлової системи FAT32.

Завантажувальна флешка Windows 11 без програм.

Якщо у вас є ISO образ Windows 11, що містить в папці sources стислий файл install.esd розміром менше 4 Гб (такі образи створює Media Creation Tool), замість стиснутого install.wim, ви можете зробити інсталяційний накопичувач для UEFI завантаження, не використовуючи сторонні утиліти та програми:

      1. Відформатуйте флешку у FAT32 стандартними засобами системи: натискання правою кнопкою миші по накопичувачу у провіднику - форматувати, виберіть файлову систему FAT32, залиште увімкненою опцію «Швидке форматування».
      2. Після завершення форматування змонтуйте образ ISO в системі. Для цього в останніх версіях Windows достатньо натиснути на файл образу правою кнопкою миші і вибрати пункт «Підключити» в контекстному меню.
      3. Скопіюйте весь вміст із підключеного образу на флешку з файловою системою FAT32.

Такий накопичувач буде справно завантажуватися на системах з увімкненим завантаженням UEFI, у тому числі з увімкненим безпечним завантаженням Secure Boot. 

Завантажувальна флешка Windows 11 за допомогою UltraISO.

Програма UltraISO призначена для різнопланової роботи з образами ISO і не є абсолютно безкоштовною. Однак, навіть пробна версія дозволяє записати завантажувальний інсталяційний USB-накопичувач Windows 11:

      1. Завантажте пробну версію програми UltraISO з офіційного сайту https://www.ultraiso.com/ та встановіть її. Після запуску натисніть кнопку початку пробного періоду.
      2. У головному меню програми натисніть «Файл» -> «Відкрити файл-образ» і вкажіть шлях до ISO образу Windows 11.

      3. Відкрийте «Самозавантаження» у головному вікні програми та виберіть «Записати образ диска».

      4. У наступному вікні в полі «Диск» вкажіть флешку. Змінювати інші параметри необов'язково.
      5. Натисніть кнопку «Записати» і дочекайтеся завершення запису образу на накопичувач, перед початком якого вас попередять про те, що всі дані будуть видалені.


При записі інсталяційного накопичувача за допомогою UltraISO для UEFI-систем на флешку FAT32 файли install.wim розміром більше 4 Гб автоматично поділяються на частини таким чином, щоб розміститися в межах обмежень цієї файлової системи.

Мультизавантажувальна флешка Windows 11.

Якщо для ваших завдань потрібний завантажувальний накопичувач, який має можливість завантаження з більш ніж одного образу, розмістивши на USB не тільки Windows 11, а й інші операційні системи, ви можете використовувати спеціальні утиліти, які дозволяють порівняно легко виконати таке завдання. Рекомендую використовувати:

Це найпростіші в роботі інструменти, що забезпечують хорошу підтримку завантаження різних образів на системах із різними характеристиками та типами завантаження.

Додаткова інформація.

Якщо під час встановлення з флешки ви отримуєте повідомлення «Запуск Windows 11 на цьому комп'ютері неможливий», використовується UEFI-завантаження, використовуйте Спосіб створення завантажувальної флешки для чистої установки без перевірки TPM 2.0 і TPM 1.2.

Безпосередньо процес установки описаний в окремій інструкції: Установка Windows 11 з флешки. А сам накопичувач можна використовувати не тільки для чистої установки системи, а й для її відновлення: завантажившись з такого USB, на другому екрані після вибору мови можна використовувати пункт «Відновлення системи» для запуску відповідних інструментів.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые