Як розділити екран в Windows 10?

На сьогоднішніх моніторах з великою діагоналлю для роботи може бути зручним розділити екран на дві або більше частин, кожна з яких містила б своє вікно з будь-яким вмістом. Функції для цього передбачені на рівні системи в Windows 10, а при бажанні можуть бути реалізовані і за допомогою сторонніх програм.

У цій інструкції докладно про те, як розділити екран Windows 10 різними способами для того, щоб розташувати різні програми в різних його частинах. Додатково, для організації робочого процесу ви можете використовувати віртуальні робочі столи Windows 10.

Ділимо екран за допомогою функції «Прикріпити вікна» в Windows 10.

Для спрощення роботи з декількома вікнами в Windows 10 передбачена вбудована функція «Прикріпити вікна», яка дозволяє автоматично ділити екран між декількома вікнами: на дві частини - зліва і справа; або на чотири - по кутах екрана. Зазвичай ця опція включена за замовчуванням, але можна перевірити її стан, зайшовши в Параметри - Система - Багатозадачність - пункт «Прикріпити вікна» і позначки нижче цієї опції.


Коли функція включена ви можете дуже швидко ділити екран між двома і більше вікнами програм наступним чином:

     1. Коли два і більше вікон програм відкрито, перетягніть будь-яке вікно за заголовок до лівої чи правої межі екрану, або до одного з кутів екрану і коли буде показана область закріплення, відпустіть кнопку миші.

     2. При поділі на дві частини (при перетягуванні вліво або вправо) ви побачите пропозицію вибрати вікно для решти екрану зі списку відкритих, виберіть його і воно займе весь вільний простір.

     3. При поділі екрану на 4 частини, вікна для кожного кута потрібно перетягнути вручну, як на першому кроці.
     4. Якщо ви хочете змінити співвідношення розмірів областей на екрані, зробіть це мишею, пересуваючи роздільник між вікнами.
     5. Щоб «перестати ділити» екран, просто потягніть за заголовок закріпленого таким чином вікна і перенесіть його в інше місце.
     6. Якщо вам потрібно закріплювати вікна по краях екрану за допомогою клавіатури, використовуйте комбінації клавіш Windows + стрілка вліво, Windows + вправо, Windows + вгору, Windows + вниз. Останні дві комбінації працюють після того, як ви закріпили вікно зліва чи справа: інакше вони ж або згорнуть вікно в панель завдань, або розгорнуть його на весь екран.

Для багатьох користувачів вбудованої функціональності буде цілком достатньо, але, якщо потрібно більш складне налаштування зон на екрані (наприклад, для дуже широкого монітора), описувані можливості можуть не підійти. В цьому випадку можна використовувати Microsoft PowerToys, а також сторонні утиліти.

Microsoft PowerToys FancyZones.

Microsoft PowerToys являє собою набір корисних утиліт для Windows 10, серед яких присутній FancyZones - інструмент для створення «зон» на екрані Windows 10 і розміщення вікон в них.

За допомогою FancyZones можна використовувати готові макети, а також створювати свої власні в FancyZones Editor для того, щоб розділити екран Windows 10 на довільну кількість частин.

Після активації функції і налаштувань областей екрану для вікон, при перетягуванні будь-якого вікна досить буде утримувати клавішу Shift, щоб відобразилися доступні області для закріплення обраного вікна.

Програми від виробників моніторів.

Багато виробників моніторів пропонують власні утиліти для того, щоб розділити монітор на частини - їх можна скачати з офіційного сайту підтримки вашого монітора (втім, не виключено, що ці ж програми будуть працювати і на моніторах інших марок). Приклади таких програм:
  • Samsung Easy Setting Box
  • Dell Display Manager
  • LG 4-Screen Split (або просто LG ScreenSplit)
  • Acer Display Widget
З великою ймовірністю і для інших виробників ви також зможете знайти подібні програми.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые