Повільно працює SSD - причини і можливі рішення.

Якщо ви встановили SSD накопичувач, а він не забезпечує заявлених швидкостей або з часом ваш SSD став повільно працювати, зазвичай можна розібратися з причинами і виправити ситуацію.

У цій інструкції докладно про можливі причини низької швидкості читання і запису SSD при використанні в Windows 10, 8.1 і Windows 7 і дії, які можна зробити, щоб виправити ситуацію на краще.

Можливі причини повільної роботи диска SSD.

Серед основних причин, за якими твердотільний накопичувач (SSD) може працювати повільно спочатку або з часом можна віднести:

  1. Мала кількість вільного місця на диску.
  2. Відключена функція TRIM.
  3. Неоптимальна прошивка SSD (стара версія з вадами).
  4. Проблеми з підключенням накопичувача.
  5. Драйвери материнської плати, режим IDE замість AHCI.
  6. Малий обсяг оперативної пам'яті комп'ютера або ноутбука.
  7. Стороннє ПО, в тому числі шкідливе, що впливає на загальну продуктивність комп'ютера або активно обмінюватися даними з диском.

Це не всі можливі причини, наприклад, у користувачів-початківців, які вперше зіткнулися з дисками SSD, повільна швидкість може виявитися швидше суб'єктивним відчуттям, ніж реальним фактом, наприклад:

  • Користувач бачив результати тестів швидкості читанн /запису різних PCI-e NVMe накопичувачів і очікує такого ж від свого, можливо навіть SATA (де швидкість буде приблизно в 5 разів нижче) диска. А програми перевірки швидкості SSD показують невтішні числа. Але, буває, що вони відповідають нормальним числам для цього накопичувача.
  • Комусь може здатися дивним, що при копіюванні великих файлів спочатку зі швидкістю все в порядку, але через кілька секунд вона знижується. Насправді це також може бути нормальною поведінкою диска при записі даних великого обсягу після заповнення буфера.
  • Якщо один SSD розбитий на кілька розділів (наприклад, на диски C і D), то при перенесенні даних з одного розділу на інший швидкість буде помітно нижче, ніж при перенесенні в рамках одного розділу або між двома фізичними SSD, оскільки одночасно виконуються два типи операцій (і читання і запис) на одному диску, наприклад для перенесення 100 Гб диску необхідно прочитати 100 Гб і записати стільки ж (при перенесенні в рамках одного розділу, фактичного переписування не відбувається, а при окремих фізичних дисках кожен з них виконує окрему операцію).

Що робити, якщо SSD став повільно працювати?

А тепер розглянемо можливі рішення проблеми для кожного з пунктів частих причин що розглядаються в статті.

Звільніть місце на диску.

Почнемо з першого пункту, пов'язаного з малою кількістю вільного простору на диску, що особливо характерно для SSD невеликого об'єму. В ідеалі мати не менше 10% вільного місця на накопичувачі (при цьому рекомендації залишаються тими ж і для об'ємних накопичувачів), щоб виключити деградацію швидкості запису і читання, а також продовжити термін його служби.

Можливі дії, щоб вирішити проблему:
  • Очистити диск від непотрібних файлів.
  • Перенести великі файли, до яких не потрібен постійний швидкий доступ на звичайний жорсткий диск при його наявності. 
  • Відключити гібернацію, що вивільнить обсяг на диску, приблизно відповідний обсягом оперативної пам'яті (але при цьому ви не зможете нею користуватися, також буде відключена функція «Швидкий запуск» в Windows 10, втім, швидше за все, це буде непомітним).

Переконайтеся, що функція TRIM увімкнена.

Про всяк випадок перевірте, чи включена функція TRIM (очищає вільні блоки і позначає їх як невикористовувані) в Windows, для цього:
Запустіть командний рядок від імені адміністратора.
Введіть команду:

fsutil behavior query DisableDeleteNotify
і натисніть Enter.
Якщо в результаті виконання команди ви бачите, що DisableDeleteNotify = 0 (Відключено), це означає, що TRIM включений і навпаки (ні, я не помилився, все саме так). 

Якщо виявиться, що TRIM відключений, введіть команду:

fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0
а після її виконання перезавантажте комп'ютер.

Оновлення прошивки вашого SSD накопичувача при наявності оновлень.

Трапляється, що спочатку поставляється з диском прошивка, яка не є оптимальною і надалі виробник її виправляє. Варто перевірити, чи доступна оновлена ​​версія прошивки для вашого SSD.
 

Зробити це найкраще за допомогою фірмових утиліт від виробника, які після визначення моделі вашого накопичувача при підключенні до Інтернету відобразять наявність нової прошивки (Firmware), запропонують завантажити та встановити її.

Перевірте підключення диска.

До проблем підключення диска, здатних впливати на швидкість його роботи можна віднести:
  • Нещільне підключення (в тому числі з боку материнської плати ПК), окислені контакти, несправний SATA кабель (остання причина досить поширена, щоб спробувати виконати підключення за допомогою іншого кабелю), проблеми з роз'ємом SATA на материнській платі або самому диску, проблеми з роз'ємом M.2.
  • Якщо проблема виникла з SATA SSD на настільному комп'ютері, а до одного SATA-контролера підключений не тільки цей диск, але і інші жорсткі диски і, можливо, приводи компакт-дисків, це також може впливати. Можна перевірити, чи зміниться ситуація, якщо фізично відключити всі інші диски (вимкнувши комп'ютер і вийнявши кабелі SATA і живлення з них).
  • Якщо для підключення SSD до ноутбука використовується Optibay (Оптібей/Оптибэй) (адаптер замість приводу DVD), причиною повільної роботи може виявитися і він. Простий спосіб перевірки - підключення SSD напряму/безпосередньо (можна до ПК, при наявності).

Встановіть драйвери чіпсета і SATA з офіційного сайту виробника материнської плати ПК або ноутбука, включіть режим AHCI.

Останнім часом, коли Windows 10, 8.1 і Windows 7 самі «дбають» про встановлення драйверів обладнання, мало хто вручну встановлює драйвери чіпсета, контролерів SATA і інших пристроїв. Однак це краще зробити.
 
Зайдіть на офіційний сайт виробника вашої материнської плати (якщо це ПК) або ноутбука, знайдіть в розділі «Підтримка» (Support) завантаження для вашої моделі пристрою і завантажте драйвери чіпсета, SATA і, можливо, інших пристроїв (драйвери можуть позначатися як SATA/RAID/AHCI). Якщо у вас встановлена ​​Windows 10, а на офіційному сайті драйвери тільки для попередніх версій системи, зазвичай вони справно працюють і встановлюються.

Додатково, перевірте режим роботи дисків в BIOS/UEFI і, якщо для них ввімкнений режим IDE, ввімкніть AHCI.

Виконайте оптимізацію диска SSD

Спробуйте виконати оптимізацію SSD засобами Windows 10. Не турбуйтеся: в цій версії системи для твердотільних накопичувачів операція виконується інакше ніж дефрагментація для звичайних жорстких дисків.

Необхідні кроки:
 
     1. У Windows 10 можна просто ввести «Оптимізація дисків» в пошуку на панелі завдань, запустити знайдений елемент і перейти до 3-го кроку. Ще один спосіб: в провіднику натисніть правою кнопкою миші по диску і виберіть пункт «Властивості». Перейдіть на вкладку «Сервіс». 
 

     2. Натисніть кнопку «Оптимізувати».
     3. Оберіть/Виберіть диск, який потрібно перевірити і натисніть «Оптимізувати».
 

     4. Дочекайтеся закінчення процесу оптимізації.

Додаткові методи вирішення.

Серед додаткових речей, які можна спробувати:
  1. Включити схему електроживлення «Максимальна продуктивність», або в додаткових параметрах схеми електроживлення відключити енергозбереження для PCI Express (для NVMe накопичувачів).
  2. Якщо ви відключали кешування запису на SSD (у властивостях диска в диспетчері пристроїв), або відключали служби, такі як SuperFetch, спробуйте знову їх включити.
  3. Перевірте, чи змінюється швидкість роботи диска відразу після перезавантаження комп'ютера. Якщо після перезавантаження (через Пуск - Перезавантаження) він працює нормально, а після завершення роботи і подальшого включення - ні (працюе погано), спробуйте відключити швидкий запуск.
  4. Перевірте комп'ютер на наявність шкідливих програм, якщо у фоновому режимі працюють програми, постійно звертаються до дисків (наприклад, торрент-клієнти), спробуйте вийти з них і подивитися, чи змінить це ситуацію.
І на завершення ще два моменти:
 
     1. Якщо в Оптимізації дисків, ваш SSD відображається як жорсткий диск, запустіть командний рядок від адміністратора і виконайте команду:
winsat formal -V
     2. Рідко, але трапляється, що користувачі купують підроблені SSD в Інтернет-магазинах з низькими цінами.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые