Як увімкнути TPM на ноутбуці чи комп'ютері?

Після анонсу Windows 11 серед найчастіших питань користувачів виник новий: як увімкнути TPM 2.0 на комп'ютері та дізнатися, чи включений цей модуль. Втім, повідомляють, що для російських користувачів наявність цього модуля для встановлення нової ОС не буде обов'язковою, а ось для українців, ніяких офіційних заяв мід Ьшскщыщае з цього приводу не було.

У цій простій інструкції кілька прикладів включення модуля TPM (Trusted Platform Module) до БІОС/UEFI ноутбуків та комп'ютерів за його наявності у системі. Якщо ви не можете увімкнути TPM 2.0 або він відсутній на комп'ютері, а завдання - оновлення до Windows 11, ви можете оновитися до Windows 11 без довіреного платформного модуля TPM 2.0.

Перевіряємо: можливо, TPM вже включено.

Перш ніж виконувати далі описані дії, рекомендую заглянути в диспетчер пристроїв, наводжу приклад для Windows 10:

       1. Натисніть правою кнопкою миші на кнопку Пуск і виберіть пункт «Диспетчер пристроїв» у контекстному меню.
      2. У диспетчері пристроїв зверніть увагу на наявність розділу «Пристрої безпеки» та його вміст.


Якщо такий розділ є, а в ньому побачите «Довірений платформний модуль», то будь-що включати не потрібно, TPM на вашій системі вже включений і, зважаючи на все, працює.

Додатково ви можете:

      1. Використовувати команду 

get-tpm 

у PowerShell (від імені Адміністратора) щоб отримати відомості про модуль TPM.

      2. Натисніть клавіші Win+R і введіть tpm.msc для переходу в консоль керування TPM, де також є відомості про його готовність до роботи.

У випадку, коли довіреного платформного модуля TPM не спостерігається, але ви впевнені, що на вашому ноутбуці або ПК він є, найімовірніше, він відключений у БІОС і його можна включити.

Включення модуля TPM у БІОС/UEFI.

Залежно від виробника материнської плати або ноутбука, включення модуля TPM 2.0 (або іншої версії) може розташовуватися в різних розділах налаштувань БІОС, як правило, у Security, Advanced, у підрозділах, пов'язаних з Trusted Computer або Trusted Platform Module (TPM).

У всіх випадках спочатку потрібно зайти в БІОС (Як зайти в БІОС або UEFI в Windows 10), а після знаходження потрібного розділу налаштувань переконатися, що Trusted Platform Module (TPM) включений (Enabled). Якщо потрібного пункту немає, є ймовірність, що ваша система не оснащена цим пристроєм.

Далі кілька прикладів для деяких пристроїв, за аналогією можна буде знайти потрібний пункт і в інших версіях БІОС (UEFI):

  • На материнських платах ASUS зазвичай потрібно зайти Advanced - Trusted Computing і переключити TPM Support і TPM State в Enabled.


  • На ноутбуках HP загляньте в розділ Security, TPM Device має бути встановлений у «Available», TPM State – «Enable». 


  • На ноутбуках Lenovo зверніть увагу на розділ Security, а в ньому - підрозділ Security Chip, він повинен бути Active.
  • На MSI у розділі Advanced слід знайти Trusted Computing та переконатися, що Security Device Support встановлено в Enabled.
  • На деяких ноутбуках Dell розділ Security, в підрозділі TPM 2.0 включаємо пункт TPM On і Enabled.

  • На Gigabyte - у розділі Advanced, підрозділі Trusted Computing.
Сподіваюся, інструкція допомогла. У випадку, якщо ваш пристрій не оснащений модулем TPM, а мета включення - інсталяція Windows 11, не поспішайте змінювати комп'ютер, не виключено, що довірений платформний модуль вам не потрібен.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые