Як прибрати диск Зарезервовано системою в Windows 10?

Багато користувачів, зазвичай у результаті операцій з розділами жорсткого диска або після перенесення Windows 10 на SSD виявляють новий диск Зарезервовано системою в провіднику Windows 10 і задаються питанням, як його прибрати або видалити.

У цій інструкції докладно про два способи прибрати диск Зарезервовано системою в Windows 10 - приховати його, щоб він не відображався або, за певних умов, навіть повністю видалити.

2 способи прибрати диск Зарезервовано системою.

Для того, щоб просто прибрати диск Зарезервовано системою з Windows 10, не видаляючи його - тобто приховати в провіднику і інших розташуваннях, можна використовувати два методи: вбудовану утиліту «Керування дисками» або командний рядок. Розглянемо обидва варіанти, почнемо з управління дисками:

     1. Натисніть клавіші Win + R на клавіатурі (Win - клавіша з емблемою Windows), введіть diskmgmt.msc і натисніть Enter.


     2. Відкриється утиліта «Керування дисками». У ній натисніть правою кнопкою миші по розділу (диску) «Зарезервовано системою» і в контекстному меню виберіть пункт «Змінити букву диска або шлях до диска».

     3. У наступному вікні при обраній початковій літері диска натисніть кнопку «Видалити» і підтвердіть видалення букви диска, не звертаючи уваги на попередження.

На цьому процес буде завершений: диск «Зарезервовано системою» перестане відображатися.

Якщо з якоїсь причини виконати описувані дії в управлінні дисками Windows 10 не виходить, приховати диск можна за допомогою командного рядка:

     1. Запустіть командний рядок від імені Адміністратора. У Windows 10 для цього можна використовувати пошук на панелі завдань: введіть «Командний рядок», а потім виберіть пункт для запуску від Адміністратора в списку дій справа або в контекстному меню по правому кліку на знайденому результаті.

     2. У командному рядку введіть по порядку команди:

diskpart 

list volume

     3. Після виконання другої команди зверніть увагу на номер тому, який відповідає диску «Зарезервовано системою», далі - N і введіть команди (замінивши N на потрібний номер тому, а БУКВА на свою букву диска, який потрібно прибрати):

select volume N 

remove letter = БУКВА 

exit


Після виконання цих дій командний рядок можна закрити, ми прибрали диск з провідника.

Що за диск «Зарезервовано системою» і чи можна його повністю видалити.

Диск «Зарезервовано системою» створюється при установці Windows 10 (і попередніх версій системи) на HDD або SSD з таблицею розділів MBR і за замовчуванням прихований. Він містить:
  • Менеджер завантаження і конфігурацію завантаження BCD.
  • Може містити файли, необхідні для завантаження з системного диска, зашифрованого BitLocker.
Виходячи із зазначеного: якщо це єдиний і справді використовуваний поточною системою диск «Зарезервовано системою», видаляти його не варто.

Однак, можливий сценарій, в якому користувач переніс Windows 10 на інший жорсткий диск або SSD, а на початковому диску залишився розділ «Зарезервовано системою», який більш не використовується.

У цьому випадку (увага: беріться за це спосіб тільки за умови, що ви впевнені в своїх діях і в тому, що ці дії проводяться над більш не використовуваним розділом) його можна видалити і приєднати до звичайного розділу з даними, використовуючи для цього сторонні програми для роботи з розділами дисків (за допомогою вбудованих засобів системи без повного очищення всіх розділів диска це не завжди піддається реалізації), з доступних сьогодні безкоштовних інструментів для цих цілей можу рекомендувати DiskGenius.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые