Windows не бачить другий жорсткий диск.

Якщо після інсталяції Windows 7 або 8.1, а також після їх оновлення до Windows 10 ваш комп'ютер не бачить другий жорсткий диск або другий логічний розділ на диску (диск D, умовно), в цій інструкції ви знайдете два простих способи вирішення проблеми. Також описані способи повинні допомогти, якщо ви встановили другий жорсткий диск або SSD, його видно в БІОС (UEFI), але не видно у провіднику Windows.

У разі якщо другий жорсткий диск не показується в БІОС, а сталося це після будь-яких дій всередині комп'ютера або просто після встановлення другого жорсткого диска, то рекомендую в першу чергу перевірити, а чи правильно все підключено.

Як «включити» другий жорсткий диск або SSD у Windows?

Все, що нам знадобиться для виправлення проблеми з диском, який не видно - вбудована утиліта «Управління дисками», яка є у Windows 7, 8.1 і Windows 10.

Для її запуску натисніть клавіші Windows + R на клавіатурі (де Windows - клавіша з відповідною емблемою), а у вікні «Виконати» наберіть 

diskmgmt.msc 

після чого натисніть Enter.

Після короткої ініціалізації відкриється вікно керування дисками. У ньому слід звернути увагу на такі речі в нижній частині вікна: чи є там диски, та інформація про такі відомості.

  • «Немає даних. Не проініціалізований» (у випадку, якщо у вас не видно фізичного HDD або SSD).
  • Чи є на жорсткому диску області, в яких написано «Не розподілена» (якщо у вас не видно розділу на одному фізичному диску).
  • Якщо немає ні того ні іншого, а натомість ви бачите розділ RAW (на фізичному диску або логічний розділ), а також розділ NTFS або FAT32, який при цьому не відображається у провіднику і не має літери диска - просто клацніть правою кнопкою миші по такому розділом і виберіть або «Форматувати» (для RAW), або «Призначити букву диску» (для вже відформатованого розділу).


У першому випадку, клацніть правою кнопкою миші за назвою диска та виберіть пункт меню «Ініціалізувати диск». У вікні, яке з'явиться, необхідно вибрати структуру розділів - GPT (GUID) або MBR (у Windows 7 такий вибір може не з'явитися).


Рекомендую використовувати MBR для Windows 7 та GPT для Windows 8.1 та Windows 10 (за умови, що вони встановлені на сучасному комп'ютері). Якщо не впевнені, виберіть MBR.


Після завершення ініціалізації диска ви отримаєте область «Не розподілена» на ньому - тобто, другий із двох описаних вище випадків.

Наступний крок для першого випадку і єдиний для другого - клацнути правою кнопкою миші по нерозподіленій області, вибрати пункт меню «Створити простий том».

Після цього залишиться лише дотримуватися вказівок майстра створення томів: призначити букву, вибрати файлову систему (якщо сумніваєтеся, то NTFS) та розмір.

Що стосується розміру - за замовчуванням новий диск або розділ займатиме все вільне місце. Якщо вам потрібно створити кілька розділів на одному диску, вкажіть розмір вручну (менше наявного вільного простору), після чого проробіть ті ж дії з не розподіленим місцем, що залишилося.

Після завершення всіх цих дій другий диск з'явиться у провіднику Windows і буде придатний для використання.

Робимо другий диск видимим за допомогою командного рядка.

Увага: наступний спосіб виправити ситуацію з відсутнім другим диском за допомогою командного рядка дається лише з інформаційною метою. Якщо вам не допомогли вищеописані способи, а ви при цьому не розумієте суті наведених нижче команд, краще їх не використовувати.

Також зазначу, що вказані дії без змін, прийнятні для базових (не динамічних чи RAID дисків) без розширених розділів.

Запустіть командний рядок від імені адміністратора, а потім введіть по порядку наступні команди:

diskpart
list disk

Запам'ятайте номер диска, який не видно, або номер диска (далі - N), розділ якого не відображається у провіднику. Введіть s

elect disk N 

та натисніть Enter.

У першому випадку, коли не видно другого фізичного диска, використовуйте наступні команди (увага: дані будуть видалені. Якщо диск перестав відображатися, але на ньому були дані, не робіть описаного, можливо, достатньо просто призначити букву диска або скористатися програмами для відновлення втрачених розділів ):

  • clean (очищає диск. Дані будуть втрачені.)create partition primary (тут можна також задати параметр size=S, задавши розмір розділу в мегабайтах, якщо потрібно зробити кілька розділів).
  • format fs=ntfs quick
  • assign letter=D (призначаємо букву D).
  • exit

У другому випадку (є нерозподілена область на одному жорсткому диску, не видно в провіднику) використовуємо ті ж команди, за винятком clean (очищення диска), в результаті операція зі створення розділу буде проведена саме на нерозподіленому місці обраного фізичного диска.

Примітка: у способах за допомогою командного рядка, описано лише два базові, найбільш ймовірні варіанти, проте можливі й інші, так що проробляйте описане тільки в тому випадку, якщо розумієте і впевнені у своїх діях, а також подбали про збереження даних. Докладніше про роботу з розділами за допомогою Diskpart можна прочитати на офіційній сторінці Microsoft Створення розділу або логічного диска.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые