При інсталяції Windows 7, 8 або Windows 10 на ноутбук не бачить жорсткий диск і потребує драйвера.

Якщо ви вирішили встановити Windows 10, 8 або Windows 7 на ноутбук або комп'ютер, але, дійшовши до етапу вибору розділу диска для установки Windows, не бачите жодного жорсткого диска в списку, а програма установки пропонує вам встановити якийсь драйвер, то ця інструкція для вас.

У посібнику нижче покроково описано, чому може відбуватися така ситуація при установці Windows, з яких причин у програмі установки можуть не відображатися жорсткі диски та SSD і як виправити ситуацію.

Чому комп'ютер не бачить диск під час інсталяції Windows?

Проблема типова для ноутбуків та ультрабуків з кешуючим SSD, а також для деяких інших конфігурацій із SATA/RAID або Intel RST. За замовчуванням, у програмі установки відсутні драйвера для того, щоб працювати з подібною системою зберігання даних. Таким чином, для того, щоб встановити Windows 7, 10 або 8 на ноутбук або ультрабук, вам потрібні ці драйвери ще на етапі встановлення.

Де завантажити драйвер жорсткого диска для інсталяції Windows?

Пошук потрібного драйвера почніть з офіційного веб-сайту виробника вашого ноутбука для вашої моделі. Драйвер зазвичай має слова SATA, RAID, Intel RST, іноді INF в назві і малий розмір у порівнянні з іншими драйверами.

У більшості сучасних ноутбуків та ультарбуків, на яких виникає ця проблема використовується Intel Rapid Storage Technology (Intel RST), відповідно і драйвер потрібно шукати там. 

Підказую: якщо в Google ввести пошукову фразу «Драйвер технології зберігання Intel® Rapid (Intel® RST)», то ви відразу знайдете і зможете скачати те, що потрібно для вашої операційної системи (Для Windows 7, 8 і Windows 10, x64 і x86). 

Або скористайтесь посиланням на сайт Intel http://downloadcenter.intel.com/product_filter.aspx?productid=2101&lang=ukr для того, щоб скачати драйвер.

Якщо у вас процесор AMD а, відповідно, і чіпсет не від Intel, то спробуйте пошук за ключом «SATA / RAID драйвер» + «марка комп'ютера, ноутбука або материнської плати».

Після завантаження архіву з необхідним драйвером, розпакуйте його та помістіть на флешку, з якою інсталюєте Windows. Якщо інсталяція виконується з диска, все одно помістіть ці драйвера на флешку, яку слід підключити до комп'ютера ще до його включення (інакше, вона може не визначитися при інсталяції Windows).

Потім, у вікні інсталяції Windows 7, де потрібно вибрати жорсткий диск для інсталяції і де не відображається жоден диск, натисніть посилання «Завантажити».


Вкажіть шлях до SATA/RAID драйвера.

Після інсталяції драйвера ви побачите всі розділи і зможете встановити Windows як завжди.

Примітка: якщо ви ніколи не встановлювали Windows на ноутбук або ультрабук, а встановивши драйвер на жорсткий диск (SATA/RAID) побачили, що є 3 і більше розділів, не чіпайте ніяких розділів hdd, крім основного (найбільшого) - не видаляйте і не форматуйте, на них зберігаються службові дані та розділ відновлення, що дозволяє повернути ноутбук до заводських налаштувань, коли це потрібно.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые