Як змінити розмір значків в Windows 10?

Іконки на робочому столі Windows 10, а також в провіднику і на панелі завдань мають «стандартний» розмір, який може підходити не всім користувачам. Звичайно, можна використовувати опції масштабування, але не завжди це оптимальний спосіб, щоб змінити розмір ярликів та інших іконок.

У цій інструкції докладно способи змінити розмір значків на робочому столі Windows 10, в провіднику і на панелі завдань, а також додаткова інформація, яка може виявитися корисною: наприклад, як поміняти начертання і розмір шрифту у значків.

Зміна розміру значків на робочому столі Windows 10.

Найпоширеніше питання користувачів стосується зміни розміру іконок на робочому столі Windows 10. Зробити це можна кількома способами.

Перший і досить очевидний метод складається з наступних кроків:

  1. Натисніть правою кнопкою миші в будь-якому порожньому місці робочого столу.
  2. У меню «Вид» виберіть великі, звичайні або дрібні значки.

Це встановить відповідний розмір іконок. Однак, доступні лише три опції, і налаштування іншого розміру таким способом недоступні.

Якщо потрібно збільшити або зменшити значки на робочому столі Windows 10 в ширшому діапазоні (в тому числі зробити їх менше, ніж «дрібні» або крупніше, ніж «великі»), зробити це теж дуже просто:

  1. Перебуваючи на робочому столі, натисніть і утримуйте клавіші Ctrl на клавіатурі.  
  2. Повертайте коліщатко миші вгору або вниз для збільшення або зменшення розміру значків відповідно. При відсутності миші (на ноутбуці) використовуйте жест прокрутки тачпада (зазвичай вгору-вниз в крайній правій частині тачпада або вгору-вниз двома пальцями одночасно в будь-якому місці сенсорної панелі). На скріншоті нижче показані відразу і дуже великі і дуже маленькі іконки. 

У провіднику.

Для того, щоб змінити розмір значків в провіднику Windows 10 доступні всі ті ж способи, що були описані для піктограм на робочому столі. Додатково, в меню «Вид» провідника присутній пункт «Величезні значки» і опції відображення у вигляді списку, таблиці або плитки (на робочому столі такі пункти відсутні).


При збільшенні або зменшенні розмірів значків в провіднику є одна особливість: змінюються розміри тільки в цій папці. Якщо потрібно застосувати ті ж розміри для всіх інших папок, використовуйте наступний метод:

     1. Після налаштування влаштовуємих вас розмірів в вікні провідника натисніть по пункту меню «Вид», відкрийте «Параметри» і натисніть «Змінити параметри папок і пошуку». 


      2. В параметрах папок відкрийте вкладку «Вид» і натисніть кнопку «Застосувати до папок» в розділі «Подання папок» і погодьтеся із застосуванням поточних параметрів відображення до всіх папок в провіднику.

Після цього у всіх папках значки будуть відображатися в тому ж вигляді, як і в налаштованій вами папці.

Примітка: спрацьовує для простих папок на диску, до системних папок, до таких як «Завантаження», «Документи», «Зображення» та інші параметри доведеться застосовувати окремо.

Як змінити розміри значків на панелі завдань/задач?

На жаль, можливостей зміни розміру значків на панелі завдань Windows 10 не так багато, але все-таки це можливо.

Якщо вам потрібно зменшити значки, для цього достатньо натиснути правою кнопкою миші в будь-якому порожньому місці панелі завдань і відкрити пункт контекстного меню «Параметри панелі завдань». У вікні параметрів панелі задач включите пункт «Використовувати маленькі кнопки панелі завдань».

Зі збільшенням значків в даному випадку складніше: єдиний спосіб зробити це системними засобами Windows 10 - використовувати параметри масштабування (при цьому також буде змінений і масштаб інших елементів інтерфейсу):

     1. Натисніть правою кнопкою миші в будь-якому вільному місці на робочому столі і виберіть пункт меню «Параметри екрану».
     2. У розділі «Масштаб і розмітка» вкажіть більший масштаб або використовуйте «Налаштовуване масштабування» для вказівки масштабу, якого немає у списку. 

Після зміни масштабу буде потрібно вийти і знову зайти в систему, щоб зміни вступили в силу, результат може виглядати приблизно як на скріншоті нижче.

Додаткова інформація.

При зміні розмірів значків на робочому столі і в провіднику Windows 10 описаними способами, підписи до них залишаються колишнього розміру, а горизонтальні і вертикальні інтервали задаються системою. Але при бажанні це можна змінити.

Перший із способів: зайти в Параметри - Спеціальні можливості і в розділі «Дисплей» змінити розмір шрифту для системних елементів Windows 10, включаючи підписи до піктограм.

Другий варіант - використовувати безкоштовну утиліту Winaero Tweaker, в якій в розділі Advanced Appearance Setup (додаткові налаштування оформлення) присутній пункт Icons, що дозволяє налаштувати:

     1. Horizontal spacing і Vertical Spacing - горизонтальні і вертикальні інтервали між значками відповідно. 

Шрифт, який використовується для підписів до іконок, де можна вибрати сам шрифт, відмінний від системного, його розмір і накреслення (напівжирний, курсив і т.п.).

Після застосування налаштувань (кнопка Apply Changes) буде потрібно вийти з системи і знову зайти, щоб зроблені зміни відобразилися.  

Завантажити програму Winaero Tweaker можна з офіційного сайту розробника: https://winaero.com/download-winaero-tweaker/ (використовуйте посилання Download Winaero Tweaker в нижній частині сторінки).

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые