Варіанти відновлення Windows 10 при завантаженні.

Проблеми із завантаженням Windows 10 є наслідком різних збоїв і помилок, викликаних діями користувача, вірусів або некоректної роботи служби оновлень. У цій статті ми поговоримо про те, як відновити працездатність системи, використовуючи середу RE (середа відновлення ОС Windows 10) на етапі завантаження системи.

Відновлення роботи ОС Windows 10 при завантаженні.

У вступі ми згадали про середовище RE. Це особливий компонент, всередині якого містяться необхідні інструменти для виконання різних дій без необхідності запуску операційної системи. Для зручності можна її називати просто «середовищем відновлення». При невдалому старті нам відразу буде показаний екран з досить мізерним вибором сценаріїв. Доступні лише «Додаткові варіанти відновлення» і виключення ПК. Натискаємо на першу кнопку.

Далі переходимо до пошуку та усунення несправностей. Це вже будуть розділи середовища RE.

Спосіб 1: Початковий стан/Вихідний стан.

Після переходу ми бачимо два варіанти - повернення ПК в початковий стан і «Додаткові параметри» . Якщо скористатися першою можливістю, то з комп'ютера будуть видалені всі програми, драйвера і поновлення, а також всі параметри повернуться до значень за замовчуванням. Це означає, що ми отримаємо ту саму систему, яку мали відразу після її інсталяції або покупки пристрою з встановленою Windows 10. При необхідності можна спробувати зберегти особисті файли.


Детальніше: Відновлюємо ОС Windows 10 до вихідного/початкового стану

Якщо такий сценарій нам не підходить, йдемо іншим шляхом, де буде представлений невеликий арсенал інструментів для відновлення.

Спосіб 2: «Відновлення при завантаженні».

Натиснувши на цю кнопку, ми запустимо процес автоматичного пошуку і виправлення неполадок. Якщо помилка не маэ під собою будь-яких серйозних причин, цей варіант спрацює. 


     1. Для старту операції вибираємо обліковий запис. Якщо вона одна, цей етап може бути автоматично пропущено.

      2. Якщо «обліковий запис» захищено паролем, вводимо його і натискаємо «Продовжити».

     3. Далі залишається тільки дочекатися завершення діагностики та відновлення.

Спосіб 3: Відкат до контрольної точки відновлення.

За відновлення системи з точок відновлення, відповідає утиліта Rstrui.exe. В RE вона запускається кнопкою, показаній на скріншоті («Відновлення системи»). Після виклику потрібно буде виконати дії по вибору точки і старту процесу.


Детальніше: Відкат до контрольної точки відновлення в ОС Windows 10 

Спосіб 4: Видалення оновлень.

Якщо проблеми з запуском з'явилися після чергового оновлення системи, можна спробувати видалити встановлені пакети оновлень.

 
     1. Після переходу обираємо один з варіантів. Можливо, доведеться скористатися обома по черзі.

     2. На наступному екрані тиснемо кнопку «Видалити виправлення» (або «оновлення компонентів» ) і чекаємо завершення процедури.

Спосіб 5: Відновлення образу.

Даний спосіб має на увазі наявність архівного образу системи. Якщо ви раніше не потурбувалися його створенням, нічого не вийде.

Детальніше: Інструкція по створенню резервної копії Windows 10 

     1. Натискаємо відповідну кнопку на екрані RE.

     2. За замовчуванням буде обраний останній створений образ. Тут залишаємо все, як є і тиснемо «Далі».

     3. У наступному вікні просто йдемо далі.

     4. Запускаємо процес кнопкою «Готово».

     5. У діалоговому вікні з попередженням тиснемо «Так».

     6. Після завершення відновлення перезавантажуємо комп'ютер.

Підсумок.

Як бачите, в ОС Windows 10 є достатньо засобів для повернення її працездатності, які поміщені в особливе середовище RE. Для того щоб мати можливість використовувати їх повною мірою, необхідно піклуватися про те, щоб при здійсненні відповідальних дій, наприклад, встановлення драйверів або зміні системних параметрів, створювалися резервні копії або точки відновлення. В іншому випадку з доступних варіантів може залишитися тільки повне перевстановлення ОС.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые