Відкат до контрольної точки відновлення в ОС Windows 10.

Операційна система від Майкрософт ніколи не була ідеальною, але її остання версія - Віндовс 10 - завдяки зусиллям розробників повільно, але впевнено йде до цього. І все ж, іноді вона працює нестабільно, з деякими помилками, збоями і іншими проблемами. Можна довго шукати їх причину, алгоритм виправлення і просто намагатися налагодити все самостійно, а можна відкотитися до контрольної точки відновлення, про що ми і розповімо сьогодні.

Читайте також: Стандартний засіб усунення несправностей в ОС Windows 10

Відновлення Віндовс 10.

Почнемо з очевидного - відкотити Windows 10 до контрольної точки відновлення можна лише в тому випадку, якщо вона була створена заздалегідь. Про те, як це робиться і які дає переваги, раніше вже було розказано на нашому сайті. Якщо ж резервної копії на вашому комп'ютері немає, викладена нижче інструкція буде марною. Тому не лінуйтеся і не забувайте робити хоча б такі резервні копії - в майбутньому це допоможе уникнути багатьох проблем.

Детальніше: Створення точки відновлення в Віндовс 10 

Так як необхідність відкату до бекапів, може виникнути не тільки тоді, коли система запускається, а й коли увійти в неї не представляється можливим, розглянемо докладніше алгоритм дій в кожному з цих випадків.

Варіант 1: Система запускається.

Якщо встановлена ​​на вашому ПК або ноутбуці Віндовс 10 все ще працює і запускається, відкотити її до точки можна буквально в кілька кліків, причому є відразу два способи.

Спосіб 1: «Панель управління».

Найпростіше запустити систему відновлення з контрольних точок, через «Панель управління», для чого потрібно виконати наступні дії:

     1. Запустіть «Панель управління». Для цього можна скористатися вікном «Виконати» (викликається клавішами «WIN + R»), прописати в нього команду control і натиснути «ОК» або «ENTER» для підтвердження.

     2. Перемкніть режим перегляду на «Дрібні значки» або «Великі значки», після чого клацніть по розділу «Відновлення».

     3. У наступному вікні виберіть пункт «Запуск відновлення системи».


     4. У середовищі «Відновлення системи», яке буде запущено, клікніть по кнопці «Далі».

     5. Виберіть ту точку відновлення, до якої хочете відкотитися. Орієнтуйтеся на дату її створення - вона повинна передувати того періоду, коли в роботі операційної системи почали виникати проблеми. Визначившись з вибором, натисніть «Далі».

Примітка: При бажанні можна ознайомитися з переліком програм, які можуть бути порушені в процесі відновлення. Для цього натисніть кнопку «Пошук торкається програм», дочекайтеся завершення сканування і ознайомтеся з його результатами.

Останнє, що від вас буде потрібно для відкату, це підтвердити точку відновлення. Для цього ознайомтеся з інформацією в представленому нижче вікні і натисніть «Готово». Після цього залишиться лише дочекатися, поки система буде повернута до свого працездатного стану.

Спосіб 2: Особливі варіанти завантаження ОС.

Перейти до відновлення Віндовс 10 можна і трохи інакше, звернувшись до її «Параметри». Відзначимо, що даний варіант має на увазі перезавантаження системи.

     1. Натисніть «WIN + I» для запуску вікна «Параметри», в якому перейдіть до розділу «Оновлення та безпека».

     2. У бічному меню відкрийте вкладку «Відновлення» і натисніть на кнопку «Перезавантажити зараз».


     3. Система буде запущена в особливому режимі. На екрані «Діагностика», який вас зустріне першим, виберіть пункт «Додаткові параметри».

     4. Далі скористайтеся варіантом «Відновлення системи».

     5. Повторіть дії з пунктів 4-6 попереднього способу.

Порада: Запустити операційну систему в так званому особливому режимі можна і прямо з екрану блокування. Для цього клікніть по кнопці «Живлення», розташованої в правому нижньому кутку, затисніть клавішу «SHIFT» і виберіть пункт «Перезавантаження». Після запуску ви побачите ті ж варіанти «Діагностики», що і при використанні «Параметрів».

Видалення старих точок відновлення.

Відкотившись до контрольної точки відновлення, ви, при бажанні, можете видалити наявні бекапи, звільнивши таким чином місце на диску і/або для того щоб замінити їх новими. Робиться це в такий спосіб:

     1. Повторіть дії з пунктів 1-2 першого способу, але в цей раз у вікні «Відновлення» оберіть пункт «Налаштування відновлення».

     2. У діалоговому вікні виділіть диск, точку відновлення для якого плануєте видалити, і натисніть на кнопку «Налаштувати».

     3. У наступному вікні натисніть «Видалити».

Тепер ви знаєте не тільки два способи відкату Віндовс 10 до контрольної точки відновлення, коли вона запускається, але і про те, як після успішного виконання даної процедури видалити непотрібні бекапи з системного диска.

Варіант 2: Система не запускається.

Звичайно ж, куди частіше необхідність відновлення працездатності операційної системи виникає тоді, коли вона не запускається. У такому випадку для відкоту до останньої стабільної точки потрібно увійти в «Безпечний режим» або скористатися флешкою або диском з записаним чином Віндовс 10.

Спосіб 1: «Безпечний режим».

Раніше ми розповідали про те, як запустити ОС в «безпечному режимі», тому в рамках даного матеріалу відразу перейдемо до дій, які необхідно виконати для відкату, перебуваючи безпосередньо в його середовищі.

Детальніше: Запуск Windows 10 в «безпечному режимі»

Примітка: З усіх доступних варіантів запуску «Безпечного режиму» необхідно вибирати той, в якому реалізована підтримка «Командного рядка».

     1. Якщо ви образи запуск «Безпечного режиму з підтримкою командного рядка», «Командний рядок» буде автоматично відкритий від імені адміністратора.

     2. У вікні консолі введіть подану нижче команду і почніть її виконання натисканням «ENTER».

rstrui.exe

     3. Буде запущено стандартну програму «Відновлення системи», в якій потрібно виконати дії, описані в пунктах № 4-6 першого способу попередньої частини даної статті.

Як тільки система буде відновлена, ви зможете вийти з «Безпечного режиму» і після перезавантаження приступити до звичайного використання Windows 10.

Спосіб 2: Диск або флешка з образом Windows 10.

Якщо з якихось причин у вас не виходить запустити ОС в «безпечному режимі», можна відкотити її до точки відновлення за допомогою зовнішнього накопичувача з образом Віндовс 10. Важлива умова - записана операційна система повинна бути тієї ж версії і розрядності, що і встановлена на вашому комп'ютері або ноутбуці.

     1. Запустіть ПК, увійдіть в його BIOS або UEFI (дивлячись яка система є встановленою) і виставте завантаження з флешки або оптичного диска, в залежності від того, що ви використовуєте.

     2. Після повторного запуску дочекайтеся появи екрану установки Windows. У ньому визначте параметри мови, дати і часу, а також метод введення (бажано встановити «Русский»/«Українська» ) і натисніть «Далі».


     3. На наступному етапі клікніть по розташованому в нижній області посиланню «Відновлення системи».

     4. Далі, на етапі вибору дії перейдіть до розділу «Усунення несправностей».

     5. Опинившись на сторінці «Додаткові параметри», аналогічної тій, на яку ми переходили в другому способі першої частини статті. Виберіть пункт «Відновлення системи»,

після чого буде потрібно виконати ті ж дії, що і в останньому (третьому) етапі попереднього способу.

Читайте також: Створення диска відновлення Windows 10 

Як бачите, навіть якщо операційна система відмовляється запускатися, її все одно можна повернути до останньої контрольної точки відновлення.

Читайте також: Як відновити ОС Віндовс 10

Підсумок.

Тепер ви знаєте, як відкотити Windows 10 до контрольної точки відновлення, коли в її роботі починають спостерігатися помилки і збої або якщо вона взагалі не запускається. В цьому немає нічого складного, головне, не забувати вчасно робити бекап і мати хоча б приблизне уявлення про те, коли в роботі операційної системи з'явилися проблеми. Сподіваємося, ця стаття була корисною для вас.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые