Чисте завантаження / чистий запуск ОС Windows.

Чисте завантаження в Windows 10, 8 і Windows 7 (не плутати з чистою установкою, під якою розуміється установка ОС з флешки або диска з видаленням попередньої системи) дозволяє виправити проблеми з системою, викликані неправильною роботою програм, конфліктами, збоїв драйверів та служб Windows.

У чомусь чисте завантаження (clean boot) схоже з безпечним режимом (див. Як зайти в безпечний режим Windows 10), але не є тим же самим. У разі входження в безпечний режим, в Windows відключається майже все, що не є обов'язковим для запуску, а для роботи використовуються «стандартні драйвера» без апаратного прискорення і інших функцій (що може бути корисно при виправленні проблем з обладнанням і драйверами).

При використанні чистого завантаження Windows, передбачається, що сама операційна система і обладнання працюють справно, а при запуску не завантажуються компоненти від сторонніх розробників. Даний варіант запуску підходить для тих випадків, коли потрібно виявити саме проблемне або конфліктне програмне забезпечення, сторонні служби, що заважають нормальній роботі ОС. Важливо: для того, щоб налаштувати чисту завантаження, ви повинні бути адміністратором в системі.

Як зробити чисте завантаження (выполнить чистую загрузку) Windows 10 і Windows 8?

Для того, щоб виконати чистий запуск Windows 10, 8 і 8.1, натисніть клавіші Win + R на клавіатурі (Win - клавіша з емблемою ОС) і введіть msconfig у вікно «Виконати», натисніть Ок. Відкриється вікно «Конфігурація системи».

Далі по порядку виконайте наступні кроки.

     1. На вкладці «Загальні» виберіть «Вибірковий запуск» і зніміть позначку з «Завантажувати елементи автозавантаження». Примітка: у мене немає точної інформації, чи працює ця дія і чи є обов'язковою для чистого завантаження в Windows 10 і 8 (в «7-ке» - точно працює, а тут є підстави припускати, що немає).

     2. На вкладі «Служби» поставте позначку «Не відображати служби Майкрософт», а потім, при наявності сторонніх служб, натисніть кнопку «Вимкнути всі».


     3. Перейдіть на вкладку «Автозавантаження» і натисніть «Відкрити диспетчер задач».


     4. Диспетчер задач відкриється на вкладці «Автозавантаження». Клацніть по кожному з пунктів в списку правою кнопкою миші і виберіть «Відключити» (або зробіть це за допомогою кнопки внизу списку для кожного з пунктів).

     5. Закрийте Диспетчер задач і натисніть «Ок» у вікні конфігурації системи.

Після цього перезавантажте комп'ютер - відбудеться чисте завантаження/чистий запуск Windows. Надалі, щоб повернути звичайне завантаження системи, поверніть всі зроблені зміни в початковий стан.

Передбачаючи питання про те, навіщо ми двічі відключаємо елементи автозавантаження: справа в тому, що просте зняття позначки «Завантажувати елементи автозавантаження» вимикає не всі програми запуску (а можливо і взагалі не відключає їх в «10-ке» і «8-ке», про що я згадав в п.1).

Чисте завантаження/чистий запуск Windows 7.

Кроки для чистого завантаження в ОС Windows 7 майже нічим не відрізняються від тих, що були перераховані вище, крім пунктів, що мають відношення до додаткового відключення пунктів автозавантаження - ці дії в Windows 7 не потрібні. Тобто дії по включенню чистого завантаження будуть наступними:

     1. Натиснути Win + R, ввести msconfig , натиснути «Ок».
     2. На вкладці «Загальні» вибрати «Вибірковий запуск» і зняти позначку з «Завантажувати елементи автозавантаження».
     3. На вкладці «Служби» включити «Не відображати служби Майкрософт», а потім вимкнути всі сторонні служби.
     4. Натиснути Ок і перезавантажити комп'ютер.

Повернення звичайного завантаження проводиться скасуванням зроблених змін тим же самим чином.

Примітка: на вкладі «Загальні» в msconfig ви могли також зауважити пункт «Діагностичний запуск». По суті, це теж саме чисте завантаження Windows, але не дає можливості контролювати, що саме буде завантажуватися. З іншого боку, в якості першого кроку перед діагностикою та пошуком ПО, що викликає проблеми, діагностичний запуск може бути корисний.

Приклади використання режиму чистого завантаження/чистого запуску.

Деякі можливі сценарії, коли чисте завантаження Windows може бути корисним:

  • Якщо не вдається встановити програму або видалити її через вбудований дєїнсталлятор в звичайному режимі (може знадобитися ручний запуск служби інсталятора Windows).
  • Не запускається програма в звичайному режимі з незрозумілих причин (не відсутність необхідних файлів, а щось ще).
  • Неможливо вчинити дії над якимось папками або файлами, так як вони використовуються.
  • З'являються незрозумілі помилки при роботі системи. В цьому випадку діагностика може бути довгою - починаємо з чистого завантаження, і, якщо помилка не проявляється, пробуємо по одній включати сторонні служби, а потім програми автозапуску, перезавантажуючись кожен раз, щоб виявити елемент, що викликає проблеми.

І ще один момент: якщо в Windows 10 або 8 ви не можете повернути «звичайне завантаження» в msconfig, тобто завжди після перезапуску конфігурації системи там стоїть «Вибірковий запуск», не варто переживати - це нормальна поведінка системи, якщо ви налаштовували вручну (або за допомогою програм) запуск служб і прибирали програми з автозавантаження. Також може бути корисною офіційна стаття по чистому завантаженні Windows від Microsoft: https://support.microsoft.com/ru-ru/kb/929135

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые