WPD -Інструмент для відключення телеметрії Windows 10, налаштування ОС і видалення вбудованих додатків.

Безкоштовних програм, спрямованих на відключення служб і функцій телеметрії Windows 10, відключення автоматичних оновлень системи, видалення вбудованих функцій і додатків до сьогоднішнього дня, доступні у достатній кількості. Одна з таких програм, що заслуговує на увагу - WPD (або WPD.app), повністю безкоштовна і мае російськомовний інтерфейс.

У цьому огляді, переглянемо доступні функції WPD і деяку додаткову інформацію, яка може виявитися корисною при використанні утиліти.

Враховуйте наступні моменти, якщо плануєте використовувати програми відключення телеметрії, оновлень і інших функцій Windows 10.

Перш ніж приступити до опису доступних в WPD функцій, прошу звернути увагу на кілька нюансів і пояснення до них:
  • Перед використанням WPD (і будь-яких подібних програм) створіть точку відновлення Windows 10, це не буде зайвим: завжди є ймовірність, що щось піде не так.
  • Той факт, що я описую подібні утиліти не означає, що я їх рекомендую до використання всім користувачам, особливо початківцям. Швидше за: їх можна використовувати для прискорення виконання тих дій, які інакше досвідчений користувач, розуміє, що і навіщо він робить, виконував би вручну.
Застосовуючи на своєму комп'ютері подібні програми, багато хто використовує наступний підхід: просто вимикають всі без винятку функції «стеження» Windows 10, які доступні в інтерфейсі, вважаючи, що тепер-то Microsoft до них не дотягнеться.

Часто після цього деякий час все працює справно. До тих пір, поки не виникають проблеми. Наприклад, коли потрібно встановити новий пристрій (а Windows 10 перестає автоматично шукати і встановлювати драйвер), встановити будь-які програмні компоненти від Microsoft або додатки з магазину Microsoft Store (для установки яких потрібен доступ до серверів Microsoft, які в ході відключення телеметрії і оновлень були заблоковані), запустити якусь програму, залежну від служб Microsoft, або використовує для роботи зв'язок із заблокованими раніше серверами.

Звідси випливає рекомендація: підходити до подібних налаштувань осмислено і надалі пам'ятати про те, що саме і за допомогою яких інструментів ви налаштовували. Це допоможе, при зіткненні з проблемами, викликаними такими налаштуваннями, швидко збагнути, в чому справа. А якщо вам не ясна суть виконуваних дій окремих перемикачів функцій, можливо, найправильніше рішення - не застосовувати їх або зовсім не використовувати такі програми.

Використання WPD, функції і можливості програми.


А тепер переходимо безпосередньо до функцій WPD. Після запуску програми ви побачите простий російськомовний інтерфейс, в якому представлені три розділи налаштувань:

     1. Конфіденційність - для відключення функцій телеметрії Windows 10, також містить опції для відключення захисника Windows 10 , центру оновлень і інших компонентів.
     2. Блокувальник - блокування доступу системи до серверів телеметрії, оновлень і обмеження доступу програм до серверів Microsoft.
     3. Додатки - можливість видаляти вбудовані додатки Windows

Конфіденційність.

Розділ «Конфіденційність» в програмі служить для відключення спектра функцій Windows 10 так чи інакше пов'язаних з відстеженням дій користувача системи і їх передачі для обробки в Microsoft. Увага: попереднє речення не слід сприймати як «Хтось в Microsoft дивиться, що я роблю за комп'ютером і гидко хихикає», мова йде про автоматизовану обробку для інших цілей: наприклад, для швидкого виправлення масових збоїв, проблем сумісності, поліпшення предикативного введення тексту та подібних завдань.

Корисна особливість в програмі - пояснення майже для кожного пункту (розкривається при натисненні на знак питання праворуч від назви функції) і попередження про можливі наслідки відключення деяких функцій (з'являється при кліці на знак оклику поруч з ім'ям функції).


У нижній частині вікна налаштувань конфіденційності можна розкрити «Просунуті налаштування», які, крім функцій і служб телеметрії дозволяють відключити додаткові елементи, такі як журнал буфера обміну, служби поновлення Windows 10, Захисник Windows, обмежити доступ додатків. Деякі з налаштувань вимагають перезавантаження комп'ютера для роботи.

Блокувальник.

У розділі «Блокування» ви можете заблокувати доступ до серверів, що використовується для передачі даних телеметрії, використовуваних додатками Microsoft, а також до серверів оновлень (без відключення самих служб і завдань, які виконують перевірку наявності і установку оновлень). Список заблокованих IP можна скопіювати в буфер обміну, натиснувши по значку копіювання праворуч від «Списки IP надані».
 
 
Для перевірки працездатності спробував використовувати останній пункт, результат застосування - на зображенні нижче. Схоже, працює, що може бути корисним, як додатковий захід, якщо потрібно відключити оновлення Windows 10. Побічний результат: завантажити програми з Windows Store після блокування не вийде.
 

Щоб розблокувати досить натиснути на кнопку із зображенням «хрестика» на заблокованому пункті.

Додатки.

У розділі «Додатки» або «Видалення» ви можете видалити системні UWP додатки Windows 10, а при бажанні - і сам магазин Microsoft Store. Для цих цілей ви також можете використовувати безкоштовні деинсталлятори.
 
Будьте уважні: видалення деяких зазначених додатків може призвести до «несподіваних» наслідків. Наприклад, після видалення App Installer ви втратите можливість ручного регулювання файлів Appx, а тому я б не рекомендував видаляти ті програми, про призначення яких вам невідомо, або попередньо з'ясовувати, що це за додаток.
Завантажити WPD останньої версії можна з офіційного сайту: https://wpd.app/. Після завантаження досить розпакувати архів у зручне вам розташування і запустити файл wpd.exe

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые