Як зробити завантажувальну флешку або ISO образ Windows 11 для чистої установки без перевірки TPM?

Якщо завантажити оригінальний ISO образ з Windows 11 або створити флешку з його використанням, а потім використовувати для чистої установки системи на комп'ютер без довіреного платформного модуля TPM 2.0 або TPM 1.2 (для чистої установки він також підходить), ви отримаєте повідомлення «Запуск Windows 11 на цьому комп'ютері неможливо. Цей комп'ютер не відповідає мінімальним вимогам до системи для інсталяції цієї версії Windows». Проте перевірку наявності TPM під час чистої установки можна пропустити.

У цій інструкції описано простий спосіб створення завантажувальної флешки з Windows 11 або, при необхідності, образу ISO для виконання чистої установки. Не перевіряється покоління процесора та стан безпечного завантаження. Однак установка можлива тільки в режимі UEFI, при Legacy завантаженні повідомлення про неможливість встановлення залишиться. Сам процес установки описаний в інструкції Як встановити Windows 11 з флешки на комп'ютер або ноутбук.

Автоматичне створення образу або флешки Windows 11 для чистого встановлення на несумісному комп'ютері.


Можливі різні способи створення інсталяційного образу ISO або USB накопичувача для чистої установки на комп'ютерах, що не підтримуються, але майже всі вони припускають ручне редагування образу. Проте завдання можна виконати автоматично за допомогою нової версії Rufus або безкоштовного скрипту Universal Media Creation Tool. У другому випадку достатньо використовувати такі кроки:

      1. Завантажте архів зі скриптом Universal Media Creation Tool зі сторінки розробника та розпакуйте у зручне розташування. Кнопка завантаження «Download ZIP» доступна, якщо натиснути по стрілці праворуч від кнопки «Code».
      2. З папки з розпакованим архівом запустіть файл MediaCreationTool.bat. У разі появи попередження фільтра SmartScreen натисніть «Докладніше», а потім - «Виконати в будь-якому випадку».
      3. Через деякий час відкриється вікно зі списком доступних версій Windows, виберіть Windows 11.

      4. Наступний крок - вибір дії. Якщо нам потрібний образ ISO, вибираємо Create ISO. Якщо потрібна завантажувальна флешка - «Create USB».


      6. При виборі пункту створення ISO-образу весь процес буде виконано автоматично (можлива пауза після закриття вікна «Створення носія Windows 11», після чого відкриється вікно консолі, в якій процес продовжиться). А після завершення процесу ви знайдете створений ISO образ у папці зі скриптом. Увага: не дивимося на те, що у вікні зазначено вказано, що виконується завантаження файлів Windows 10, за фактом образ міститиме Windows 11 з інсталятором попередньої системи.


Якщо вибрано пункт для створення завантажувальної флешки, ви побачите вікно Media Creation Tool, де потрібно буде вибрати «USB-пристрій флеш-пам'яті», вказати підключену флешку та дочекатися завершення процесу скачування файлів та запису на накопичувач, після чого завантажувальна флешка Windows 11 буде готова. Як і в попередньому випадку, у процесі буде вказано, що завантажується Windows 10, але за фактом це файли Windows 11.

Отриманий образ або флешку можна використовувати для простої чистої установки на ПК та ноутбук або у віртуальну машину.

Встановлення слід обов'язково виконувати з режимом завантаження UEFI. Інші параметри: покоління процесора, наявність TPM 2.0 або TPM 1.2, стан безпечного завантаження Secure Boot не перевірятимуться.

Якщо вам потрібні оригінальні образи або інсталяційний USB-накопичувач, інструкції ви знайдете тут: Створення завантажувальної флешки Windows 11.

Створення завантажувальної флешки для встановлення Windows 11. Відео на українській мові.

Відео створено Hetman Software.


Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые