Оновлення до Windows 11 з Windows 10.

Windows 11, доступна як безкоштовне оновлення для сумісних комп'ютерів та ноутбуків з Windows 10, була офіційно випущена. Оновлення вже зараз можна встановити кількома способами.

У статті докладно про те, як оновитися до Windows 11 за допомогою офіційних інструментів, які пропонує Microsoft. Насамперед про встановлення системи на повністю сумісних системах, а потім про встановлення на пристроях, характеристики яких не відповідають мінімальним. У контексті теми може бути корисним: Як оновитися до Windows 11 на комп'ютері, який не підтримується, Як дізнатися, чи сумісний комп'ютер з Windows 11.

Оновлення до Windows 11, через Центр оновлень.

Оновлення до Windows 11 буде доступне через Центр оновлень Windows 10, але тільки для сумісних пристроїв і не відразу, а через деякий час.

Згідно з наявною інформацією Майкрософт, оновлення виходитиме «хвилями», швидкість поширення яких залежатиме від оцінки сумісності конкретних пристроїв з новою ОС. Також є відомості, що оновлення через Центр оновлень стане доступним лише з початку 2022 року.

Для тих користувачів, у яких відсутня необхідність термінової установки оновлення, оптимальним варіантом, можливо, буде дочекатися отримання оновлення в Центрі оновлень - з великою ймовірністю, до цього моменту багато початкових недоліків і багів Windows 11 будуть виправлені, а проблем після оновлення буде менше.

Як оновитися до Windows 11, використовуючи Windows 11 Помічник з інсталяції?

Відразу після виходу Windows 11 на офіційному сайті Microsoft з'явилася сторінка, яка дозволяє завантажити:

  • Помічник Windows 11 - для оновлення поточної Windows 10 до Windows
  • Засіб створення інсталяційного накопичувача Media Creation Tool - утиліта для створення інсталяційного накопичувача Windows. Як і раніше, дозволяє створити образ ISO, але можливість встановлення оновлення за допомогою утиліти відсутня (у попередніх версіях така функція була присутня).
  • Образ ISO Windows 11, який можна також використовувати для оновлення.

У цьому розділі розглянемо оновлення до Windows 11 за допомогою утиліти Помічник з інсталяції Windows 11 (Windows 11 Installation Assistant):

      1. Завантажте Помічник із встановлення Windows 11 з офіційного сайту https://www.microsoft.com/ru-ua/software-download/windows11
      2. Увага: для виконання наступних дій необхідно, щоб на системному розділі диска було не менше 9 Гб вільного місця (краще більше), а встановлена ​​версія Windows 10 була не старша 2004. Також повинен бути включений довірений платформний модуль TPM 2.0. Не оновлюйте при живленні ноутбука від батареї. Не вимикайте комп'ютер у процесі.
      3. Запустіть Помічник із встановлення. Після прийняття ліцензії розпочнеться автоматичне завантаження файлів, необхідних для оновлення. У разі несумісності комп'ютера вам буде запропоновано завантажити утиліту перевірки сумісності або ви відразу побачите повідомлення «Цей комп'ютер не відповідає мінімальним вимогам до системи для інсталяції Windows 11».


      4. Кроки завантаження, підготовки та встановлення необхідних файлів будуть виконані автоматично. Після завершення третього кроку вам буде запропоновано перезавантажити комп'ютер для продовження інсталяції.


      6. Після перезавантаження на чорному екрані буде виконуватися «Робота з оновленнями», яка може тривати тривалий час, а комп'ютер може кілька разів перезавантажитись. 

 

      7. У результаті ви потрапите на екран входу в систему, після входу буде виконано підготовку до запуску системи.


      8. Після завершення інсталяції оновлення ви опинитеся на робочому столі інстальованої Windows 11 - можна приступати до роботи.


Усі системні налаштування та встановлені програми повинні працювати, як і раніше: проте, з огляду на те, що ми маємо справу з першим випуском нової ОС, гарантувати цього не можна.

У випадку, якщо ви вирішите відмовитися від оновлення, зробити це можна протягом 10 днів після інсталяції Windows 11 у Параметри -> Відновлення. Детальніше: Як відкотити оновлення до Windows 11 та повернути Windows 10.

Оновлення до Windows 11 із використанням ISO образу (без чистої установки).

Існує можливість виконати оновлення до Windows 11 без використання розглянутої вище утиліти, а за допомогою змонтованого образу із системою. Порядок дій:

      1. З офіційної сторінки https://www.microsoft.com/ru-ua/software-download/windows11 завантажте образ із системою.
      2. Змонтуйте його в системі: зазвичай у Windows 10 це відбувається автоматично при подвійному натисканні файлу образу. Якщо образ відкривається інакше (наприклад, в архіваторі), натисніть правою кнопкою миші по ньому і виберіть «Підключити».
      3. Підключений образ з'явиться у провіднику як DVD-дисковод, відкрийте його та запустіть файл setup.exe


      6. Відкриється вікно «Установка Windows 11», у ньому достатньо буде натиснути «Далі» і почекати, доки буде виконано «Перевірка наявності оновлень». Можливо, програма інсталяції буде автоматично перезапущена.


      7. На наступному етапі буде виконано перевірку сумісності комп'ютера з Windows 11. Якщо комп'ютер сумісний, оновлення буде продовжено приблизно так само, як описано в попередньому розділі. Інакше ви отримаєте інформацію про те, які характеристики комп'ютера не відповідають вимогам Windows 11.

Цікаво, що незважаючи на те, що раніше повідомлялося про відсутність необхідності наявності довіреного платформного модуля TPM 2.0 для користувачів з Росії, встановлення описаним методом за його відсутності не відбувається з повідомленням «Цей комп'ютер не відповідає вимогам до системи для Windows 11».

Встановлення оновлення Windows 11 на непідтримуваних комп'ютерах.

У випадках, коли вбудовані інструменти перевірки сумісності системи з Windows 11, передбачені Майкрософт, виявлять несумісність за будь-якими характеристиками, виконати оновлення описаними вище способами не вдасться.

Однак, при необхідності, ви можете використовувати способи обходу перевірки сумісності або виконати чисту установку Windows 11 з флешки, використовуючи для її створення Засіб створення інсталяційного накопичувача (Installation Media Creation Tool) або доступний на офіційному сайті образ ISO для створення завантажувальної флешки за допомогою сторонніх програм. Однак, при установці образу, наявність модуля TPM перевіряється, щоб все одно виконати інсталяцію, стане в нагоді інструкція Як створити ISO образ або флешку Windows 11 для чистої установки без перевірки TPM. Сам процес установки покроково описаний у статті Як встановити Windows 11 з флешки

Враховуйте, що за інформацією Майкрософт, під час інсталяції Windows 11 на непідтримуваних комп'ютерах і ноутбуках, користувач не отримуватиме оновлень системи. Не знаю, наскільки це відповідає дійсності, але згодом стане відомо точно.

Як оновити Windows 10 до Windows 11 на сумісному пристрої чи на непідтримуваному комп'ютері? Відео на українській мові.

Відео створено Hetman Software.


Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые