Взаємодія Windows 10 і веб-сервісів - які дані і навіщо передаються?

У цій статті показано на конкретних прикладах, як і чому система Windows посилає і отримує інформацію з метою забезпечення додаткових переваг: надання онлайн-послуг (наприклад, Outlook, OneDrive, Cortana, Skype, Bing і Microsoft Store), персоналізації середовища Windows, полегшення синхронізації налаштувань і файлів на всіх пристроях, полегшення оновлення пристрою, а також дозволяють створювати нові корисні функції Windows.

Всі подробиці про використання компанією Microsoft цих відомостей можна знайти в документі Заява про конфіденційність корпорації Майкрософт. Система Windows надає користувачам великий контроль над налаштуваннями конфіденційності.

Використання пристрою з Windows 10.

Пристрій може містити камеру, мікрофон, надавати послуги щодо маршруту, сервіс повідомлень, список контактів і календар, тобто типові функції планшета, смартфона або комп'ютера.

За допомогою додатків Microsoft Store, які використовують будь-який з цих функцій, повинні оголосити про ці властивісті на сторінці опису продукту в Microsoft Store. Вони також повинні надавати посилання на заяву про конфіденційність, які описують спосіб використання особистих даних користувачів.

Щоб перевірити, які програми мають доступ до функцій, таким як камера, мікрофон і служби визначення місцезнаходження, а також керувати цими налаштуваннями, перейдіть до меню «Параметри» → «Конфіденційність».

Спілкування з іншими людьми.

Коли ви спілкуєтеся з друзями, родиною та колегами - наприклад, за допомогою повідомлень SMS і MMS на пристроях з Windows - треба скачати вміст повідомлення, щоб доставити його в вашу поштову скриньку, відкрити його, дозволити відповісти на нього і зберігати до моменту видалення.

У разі зв'язку в режимі реального часу додаток для обробки телефонних дзвінків повинен знати номер телефону людини, з яким ви б хотіли познайомитися.

Деякі сервіси дозволяють знайти вашу адресу електронної пошти або номер телефону людям, які хочуть зв'язатися з вами. Люди, які знають вашу адресу електронної пошти або номер телефону, наприклад, можуть за допомогою цих даних знайти вас в Skype і відправити запрошення на контакт.

Купівля додатків.

Коли ви купуєте додатки та інші матеріали в Microsoft Store, система повинна отримати платіжну інформацію, щоб передати її в банк і надати сервісу оплати. Це може бути номер засобу платежу (наприклад, кредитної картки), ім'я власника рахунку та код безпеки.

Безпека дітей.

Щоб знати, що ваші діти роблять на своїх пристроях і в Інтернеті, і визначити відповідні обмеження, дорослі можуть використовувати батьківський контроль, що стосується часу, який дитина проводить за пристроєм, звітів активності і т.д..

Дорослі в сім'ї мають доступ до двох ресурсів: account.microsoft.com/family - управління діяльністю дітей на різних пристроях (в тому числі включення або відключення звітів про діяльність і інших параметрів); account.microsoft.com/privacy - для відображення і очищення даних про дитину.

Система навігації.

Щоб показати найшвидший об'їзд місця заблокованого в результаті аварії, з додатком навігації необхідно знати поточне місце розташування.

Якщо ви втратите телефон з Windows, ви можете переглянути його на карті за допомогою функції «Знайти мій телефон», доступною тут: account.microsoft.com.

Синхронізація всіх пристроїв.

Для того, щоб відповідним чином налаштувати всі свої пристрої, увійдіть в систему на пристрої під управлінням Windows за допомогою облікового запису Майкрософт і виберіть опцію синхронізації налаштувань на всіх пристроях.

Якщо після виконання цих дій ви змінили якісь налаштування на одному пристрої, то вони будуть синхронізовані на інших пристроях, коли ви ввійдете в них за допомогою облікового запису Microsoft.

Синхронізація поширюється на ваш аватар користувача, фоновий малюнок, параметри миші, параметри додатків з Microsoft Store, персональний словник, історію переглядів Інтернет-сторінок і обране.

Щоб змінити параметри веб-браузера та інші налаштування синхронізації, перейдіть в меню «Параметри» → «Облікові записи» → «Синхронізація налаштувань».

Зберігання файлів і створення контенту.

Якщо ви передасте файли в OneDrive, вони будуть доступні вам на будь-якому пристрої, що має з'єднання з Інтернетом. Щоб надати вам такий файл, потрібно завантажити його вміст, щоб відправити в сховище, показати вам файл в сховищі і дати можливість повторного завантаження файлу. 

У Microsoft Edge ви можете робити нотатки на веб-сторінках за допомогою рукописного введення або введення тексту. З готової замітки можна створити фрагмент. Ви можете також зберегти або поділитися ним. Ви можете створити список сторінок для читання, керувати ним, а також розмістити в одному розділі з улюбленими елементами, завантаженими файлами і історією. Так як ці списки створюються безпосередньо в веб-службі, ви можете використовувати їх на всіх своїх пристроях.

Прискорення Windows.

Для того, щоб дізнатися, які служби працюють ефективно, а які вимагають поліпшення, Microsoft постійно аналізує спосіб використання Windows. Завдяки спостереженню за схемою дій користувачів, можна зрозуміти причини виникнення проблем , і швидко їх вирішувати. Крім того, передані дані допомагають інвестувати більше ресурсів у розвиток найпопулярніших серед користувачів функцій, а також розвивати або замінювати елементи, які не часто використовуються. Ці діагностичні дані дозволяють також знаходити уразливості Windows.

Користувачі, які вирішують включити службу визначення місцезнаходження, допомагають поліпшити роботу цих служб, надаючи інформацію про місцезнаходження веж стільникового зв'язку і точок доступу Wi-Fi. У базі даних Microsoft зберігається тільки технічна інформація - без даних людей і пристроїв, які її відправили.

Якщо ви включите функцію Мова, рукописне введення і введення тексту, Windows буде збирати зразки вашого почерку і на цій основі покращувати словники і функції розпізнавання рукописного введення для всіх інших користувачів системи Windows. При отриманні даних всі ідентифікатори видаляються і інформація ділиться на маленькі, випадкові фрагменти.

Windows надає також бета версії ОС користувачам, які беруть участь в програмі тестування Windows, щоб вони могли повідомити свою думку ще в стадії розробки. Завдяки аналізу способів використання Windows тестерами і їхніх зауважень, розробники можуть створювати кращі продукти, які будуть ефективно служити користувачам і компаніям.

Якщо ви хочете приєднатися до програми тестування Windows і передавати свої коментарі, ви можете підключитися до програми тут Insider.windows.com. 

Захист системи.

Для боротьби з шкідливими програмами і підтримки захисту пристрою передбачена функції і інструменти, такі як антивірусна програма Захисник Windows, Windows Defender, SmartScreen і засіб видалення шкідливих програм.

Якщо на пристрої немає активних систем захисту від шкідливих програм, автоматично включається антивірусна програма Windows Defender, що підтримує захист від шкідливих програм і інших небажаних програм.

Якщо антивірусна програма Windows Defender увімкнено, вона контролює стан безпеки пристрою. Автоматично готує звіти для відправки до корпорації Майкрософт про підозрілі програми та інші небажані програмфайли. Іноді в цих звітах вказані файли, які можуть містити шкідливі програми. Файли, які, швидше за все, не містять даних користувача, відправляються автоматично.

Однак, якщо антивірусна програма Windows Defender вважатиме за потрібне відправити документ, електронну таблицю або інший файл, який може містити контент з особистими даними, вам буде запропоновано дати на це згоду.

Для того, щоб відключити в Windows Defender автоматичну відправку звітів і підозрілого програмного забезпечення до корпорації Майкрософт, виберіть пункт «Windows Security Center» → «Захист від вірусів і Інтернет-загроз» → «Параметри захисту від вірусів і Інтернет-загроз» → «Автоматичне завантаження зразків». 

Фільтр SmartScreen перевіряє завантажені файли і веб-контент, коли ви використовуєте їх, допомагаючи виявити шкідливі програми, небезпечні сайти, небажане програмне забезпечення та інші загрози. У разі виявлення невідомого або потенційно небезпечного об'єкта (файлу або веб-сайту) фільтр SmartScreen виводить попередження.

Перевіркою пристрою на наявність відомого шкідливого ПЗ і його видаленням займається Інструмент для видалення шкідливих програм , який запускається, принаймні, один раз на місяць в рамках сервісу Windows Update.

При пошуку шкідливих програм інструмент може відправити в компанію Майкрософт звіт з певними даними про виявлені шкідливі програми і помилки, а також іншу інформацію про пристрій, завдяки якому можна більш ефективно боротися з такими загрозами.

Турбота про оновлення системи.

Щоб забезпечити ефективну роботу системи Windows, розробники регулярно випускають оновлення, за допомогою яких вона отримує оновлення системи безпеки і нові функції.

Щоб переконатися, що оновлення будуть коректно працювати на вашому пристрої, потрібно знати його можливості, а також знати, які драйвери та інше програмне забезпечення на ньому встановлено. 

Усунення несправностей.

Коли виникає помилка в сервісах, якими ви користуєтеся, Windows завантажує інформацію, що дозволяє діагностувати і вирішити цю проблему.

У разі виникнення проблем, наприклад, може бути відправлена ​​основна інформація про апаратне і програмне забезпечення, можливі проблеми продуктивності та сумісності програмного забезпечення та/або додатків, драйвери і пристрої, які були запущені в цей час, а також тип і серйозності проблеми.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые