Як дізнатися, чи сумісний комп'ютер із Windows 11?

У день презентації Windows 11 Майкрософт випустила утиліту для перевірки сумісності майбутньої операційної системи з комп'ютером або ноутбуком і можливості безкоштовного оновлення. Однак пізніше офіційний інструмент прибирали з сайту, а нещодавно він став доступним знову і був оновлений. Також з моменту анонсу вийшло безліч сторонніх програм для аналізу сумісності комп'ютера з новою ОС.

У цьому огляді - 2 програми для перевірки сумісності поточної системи з Windows 11. Спочатку про офіційний інструмент, а потім - про сторонню утиліту, інформація в якій може виявитися більш зрозумілою та детальною. Зверніть увагу, що при інсталяції оновлення системи також автоматично перевіряється на сумісність: Як оновитися до Windows 11.

Microsoft PC Health Check.

Перша з програм - офіційна утиліта PC Health Check від Microsoft. Завантажити останню версію програми можна з офіційного сайту https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp


Після завантаження, встановлення та запуску утиліти потрібно натиснути кнопку «Перевірити зараз» для запуску перевірки сумісності з Windows 11. В результаті перевірки ви можете отримати:

      1. Повідомлення «Цей комп'ютер відповідає вимогам Windows 11».

 

      2. Вікно з текстом: «Цей комп'ютер не відповідає вимогам до системи для Windows 11» або «Запуск Windows 11 на цьому комп'ютері неможливий». До речі, скріншот нижче я отримав на системі з Windows 11, встановленій без жодних трюків (була виконана чиста установка). Нижче у вікні будуть вказані пункти, за якими ваш ПК чи ноутбук не проходить перевірку.

Кнопка «Показати усі результати» відкриває всі пункти, які перевіряються під час аналізу сумісності, а кнопка «Характеристики пристрою» запустить браузер, у якому буде відкрито сторінку з інформацією про системні вимоги Windows 11.

Зверніть увагу, що при перевірці деякі індикатори несумісності відображаються з червоним хрестом (за ідеєю, «строго / суворо» обмежують інсталяцію Windows 11), деякі - з жовтим знаком оклику (передбачають наявність винятків, коли установка все-таки можлива, наприклад, при використанні чистої установки з флешки).

Увага: на поточному етапі готовності Windows 11 рекомендую скептично ставитися до відомостей про сумісність - вони можуть змінитися і відсутність офіційної підтримки «старих» процесорів, систем без TPM і Secure Boot не обов'язково означатиме реальну неможливість встановлення Windows 11. Наприклад, перед виходом 10- ки також був список «підтримуваних» процесорів, проте система успішно встановлювалася і на попередні покоління CPU. А після того, як була написана перша стаття на цю тему у данному блозі, Майкрософт вже кілька разів пом'якшувала вимоги і додавала винятки, що дозволяють припустити, що майже на будь-якому комп'ютері, де можлива установка попередньої ОС, можна буде встановити і Windows 11. У крайньому випадку, можна використовувати різні способи оминування перевірки відповідності вимогам.

WhyNotWin11 - інструмент перевірки пристрою на сумістність з Windows 11.

Як можна зрозуміти з назви програми, її завдання визначити, чому система не сумісна з Windows 11.

Увага: утиліта має 3 виявлення у VirusTotal. Схоже, що помилкові спрацьовування, але ручатися не можу.

  1. Завантажуємо останню версію WhyNotWin11 з офіційної сторінки розробника https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11/releases/ 
  2. Запускаємо програму та чекаємо завершення перевірки системи.
  3. В результаті бачимо список системних вимог Windows 11 і відповідність комп'ютера або ноутбука кожному з них. В останній версії програми – російською мовою. Якщо підвести вказівник миші до значка «i» праворуч від пункту, у підказці з'явиться докладніша інформація про нього.


Ще раз звертаю вашу увагу на те, що зображення з несумісністю вище отримано на системі з успішно і без будь-яких нюансів встановленої Windows 11 (попередньою Dev-версією). Тому рекомендую не поспішати із придбанням нового ПК.

На закінчення.

І моя особиста загальна рекомендація для тих, хто переймається тим, що їх комп'ютер не сумісний з Windows 11:

  1. Не поспішайте та не переживайте. Новини про системні вимоги та заяви Microsoft виходять щодня з моменту презентації ОС. Все може змінитися, і я припускаю, що у бік ширшого охоплення комп'ютерів звичайних користувачів.
  2. Якщо ви з тих, хто користується не зовсім ліцензійними версіями Windows і збираєтеся продовжувати в тому ж дусі (чого, звичайно, не рекомендую), то на 99% впевнений, що після виходу системи, ви легко знайдете образи, які встановлюватимуться майже на будь-яку систему, незалежно від того, що показують засоби перевірки сумісності.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые