Створення резервної копії ОС Windows 10.

Спосіб 1: Збереження історії файлів.

Основний засіб, який пропонують розробники операційної системи для збереження і відновлення важливих даних в середовищі Windows 10, отримало назву «Історія файлів». Цей інструментарій дозволяє зберегти попередні версії ваших файлів і документів, а в разі їх ненавмисної зміни, видалення або пошкодження, дозволяє швидко відновити дані в констатуючий на момент формування резервної копії стан. Щоб створити бекап операційної системи даного типу, слід діяти таким чином:

     1. Підготуйте до роботи і підключіть до ПК зйомний накопичувач, який буде служити сховищем створюваного бекапа ОС. Як місце збереження резервної копії даних можна використовувати USB-флешку, зовнішній жорсткий диск або карту пам'яті. Крім зовнішніх накопичувачів для зберігання створюваного бекапа, доступні диски іншого комп'ютера, до якого відкрито спільний доступ через мережу, а також хмара OneDrive.
     2. Відкрийте «Параметри Windows» (наприклад, з меню «Пуск»).

     3. Перейдіть в розділ «Оновлення та безпека».

     4. У розташованому зліва вікна переліку клікніть по пункту «Служба архівації».

     5. Далі, в області «Створення резервної копії з використанням історії файлів» клікніть «Додавання диска».

      6. Трохи почекайте, поки система завершить пошук доступних їй для використання сховищ даних і продемонструє їх список в лівій частині вікна.

Клацніть за назвою місця збереження резервної копії.


     7. Натисніть на розташовану під перемикачем «Автоматичне резервне копіювання файлів» посилання «Інші параметри».

     8. За бажанням або при необхідності додайте до переліку архівних рейтингів не включені туди за замовчуванням, але важливі для вас директорії з файлами. Для цього:

  • Натисніть «Додати папку» під найменуванням списку «Виконати резервне копіювання цих папок».

  • Перейдіть в каталог, дані з якого необхідно помістити в бекап, клацніть «Вибір цієї папки».

Для виключення тієї чи іншої директорії зі списку архіювання натисніть на її найменування і потім клацніть по відображеній кнопці «Видалити».

     9. Натисніть «Архівувати дані зараз».

     10. Чекайте завершення архівування. Виконання ініційованої на кроці вище операції може зайняти досить тривалий час, але при цьому можна продовжувати експлуатувати комп'ютер.

Спосіб 2: Створення образу ОС засобами Windows.

Для резервного копіювання даних в Windows 10 крім вищеописаної функції, є застосування засобу створення образу системи. Такий вид бекапа може бути необхідний при відновленні даних в процесі і після усунення критичних помилок в роботі ОС і/або неможливості її завантаження, повернення до належного стану пошкоджених і видалених важливих системних файлів, у багатьох інших ситуаціях.

     1. Перейдіть в «Панель управління» Віндовс.


     2. Відкрийте розділ «Створення резервної копії та відновлення».


     3. Клацніть «Створення образу системи» в списку опцій зліва відображеного вікна.

     4. Шляхом зміни положення радіокнопки і вибору пункту в одному з доступних списків, що розкриваються визначте «Де буде зберігатися архів?», тобто формуємий далі бекап операційної системи для зберігання. Натисніть «Далі».

     5. При необхідності включіть в сформований образ Windows 10 дані з локальних дисків, які не є системними. Для цього встановіть позначки в розташованих біля найменувань сховищ чекбоксах. Завершивши вибір зберігаємого в резервну копію, клацніть «Далі».

     6. Все готово до створення образу операційної системи, щоб почати цю процедуру натисніть «Архівувати».


     7. Чекайте, поки завершиться створення резервної копії ОС. Під час процедури можна продовжувати експлуатувати ПК для вирішення інших завдань.

     8. Після того як образ Windows 10 буде сформований і збережений в обраному вами місці, з'явиться повідомлення з пропозицією створити диск відновлення системи. Незважаючи на те, що цей інструмент знадобиться для розгортання отриманої в результаті виконання кроків вище резервної копії ОС, клікніть «Ні» у відображеному віконці.

Диск відновлення ви зможете створити згодом, виконавши одну із запропонованих в наступному матеріалі інструкцій: Створення диска відновлення Windows 10 

     9. На цьому створення образу Віндовс 10 інтегрованими в саму ОС засобами вважається завершеним. Натисніть «Закрити» в повідомленні «Архівація завершена успішно».

Спосіб 3: Сторонній софт.

Незважаючи на те що в Windows 10 передбачені засоби створення резервних копій ОС різних типів, дуже часто користувачі віддають перевагу одній зі створених сторонніми розробниками програм. Варто зазначити, що такий підхід в більшості випадків виправданий, адже серед софта для створення резервних копій інформації в середовищі Віндовс є маса зручних і ефективних інструментів, в тому числі безкоштовних для некомерційного використання. У наступній інструкції продемонстровано рішення озвученої в заголовку статті задачі, за допомогою програми Aomei Backupper Standard. 

Завантажити Aomei Backupper Standard

     1. Завантажте дистрибутив Aomei Backupper Standard з офіційного сайту розробників, інсталюйте та запустіть його.


     2. Клацніть по блоку «New Backup» в головному вікні Бекаппера.


     3. Далі виберіть варіант резервного копіювання - «System Backup».

     4. Наступний крок - це визначення місця збереження бекапа вашої ОС:

  • Клацніть по рядку, де вказується шлях до каталогу, куди буде поміщена резервна копія.

  • У вікні вибору відкрийте локальний або зцомний диск і перейдіть в каталог, де будуть зберігатися файли бекапа, натисніть на кнопку «Відкрити».


     5. Клацніть по кнопці оранжевого кольору «Start Backup» в правому нижньому кутку програми.

     6. Чекайте закінчення створення резервної копії. Процес візуалізований - у вікні Aomei Backupper Standard відображається процентний лічильник виконання.

     7. Після отримання у вікні програми повідомлення «The operation has been completed successfully» натисніть на кнопку «Finish».


     8. На цьому створення резервної копії Windows 10 за допомогою Aomei Backupper Standard завершено, програму можна закрити.


Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые