BIOS LEGACY BOOT OF UEFI ONLY MEDIA при завантаженні з флешки - як виправити помилку?

При завантаженні комп'ютера або ноутбука з завантажувальної флешки, зробленої в програмі Rufus, ви можете отримати повідомлення: 

ERROR: BIOS/LEGACY BOOT OF UEFI-ONLY MEDIA 

з поясненням причин помилки англійською та пропозицією натиснути будь-яку клавішу для перезавантаження.

У цій інструкції докладно про те, чим може бути викликана помилка, про способи виправити помилку BIOS LEGACY BOOT OF UEFI ONLY MEDIA і способи для успішно завантаження з флешки.

Причина помилки BIOS LEGACY BOOT OF UEFI ONLY MEDIA.

Більшість сучасних ПК і ноутбуків підтримують два режими завантаження з завантажувальних накопичувачів: UEFI (EFI) і Legacy (CSM, BIOS, Compatibility Support Mode). При записі завантажувальної флешки в Rufus користувач обирає, для якого режиму її слід записати, за замовчуванням (якщо нічого не вибирати) - для режиму UEFI.

У разі, якщо з такою флешки зробити завантаження в режимі Legacy, ви і побачите повідомлення ERROR: BIOS/LEGACY BOOT OF UEFI-ONLY MEDIA, а пояснення на екрані з помилкою пропонує змінити режим завантаження в параметрах BIOS/UEFI вашого комп'ютера, або перезаписати флешку для іншого режиму завантаження.
Зверніть увагу: навіть якщо ви включили підтримку UEFI завантаження в БІОС вашого комп'ютера, за замовчуванням може бути використаний режим Legacy (якщо він теж включений), що також призведе до розглянутої помилку. Додатковий момент - для завантажувальних накопичувачів, створених в Rufus, крім кроків, описаних далі, може знадобитися відключити Secure Boot в БІОС/UEFI.

Завантаження з флешки в режимі UEFI.

Найпростіше і швидке рішення в нашому випадку - виконати завантаження з флешки в потрібному режимі. Це буде працювати для будь-якого комп'ютера з підтримкою режиму UEFI (такий режим завантаження почав підтримуватися на більшості нових пристроїв приблизно з 2012 року).

Як це зробити? - Є два варіанта:

     1. Зайти в БІОС комп'ютера або ноутбука, потім, звичайно на вкладці Boot (але може бути і в інших розділах, наприклад, BIOS Features) переконатися, що перебуває в режимі завантаження UEFI. Пункт для перемикання може називатися «UEFI/BIOS Mode», «Boot Mode», а іноді необхідно відключити підтримку завантаження Legacy - встановити параметр Legacy Support, CSM Support або Compatibility Support Mode в стан «Disabled». Для різних варіантів BIOS потрібна опція може розташовуватися злегка в різних місцях і мати різні назви, але зазвичай її порівняно нескладно знайти.


      2. Використовувати Boot Menu при завантаженні - зазвичай клавіша, яку потрібно натиснути для входу в Boot Menu відображається внизу екрану при початку завантаження комп'ютера. У Boot Menu ви можете побачити, що завантажувальна флешка відображається два рази: один раз з позначкою UEFI (або EFI), другий - без неї. Оберіть з позначкою і тоді завантаження з флешки відбудеться без помилки.

Створення завантажувальної флешки Rufus для режиму Legacy BIOS.

Якщо з якоїсь причини попередній варіант рішення не підходить для вашого випадку, ви можете перебудувати завантажувальну флешку в тій же програмі Rufus таким чином, щоб вона була підготовлена ​​для режиму Legacy (CSM).


Для цього досить у пункті «Схема розділу» вибрати MBR, а в «Цільова система» - «BIOS (або UEFI-CSM)», цей пункт буде обраний автоматично. Після запису USB накопичувача в такому режимі, при завантаженні він не буде викликати помилки ERROR: BIOS / LEGACY BOOT OF UEFI-ONLY MEDIA при тих же параметрах завантаження в БІОС, які ви використовували спочатку.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые