Як перевстановити Windows 10 без втрати даних?

Зверніть увагу, що всі описані в статті способи вимагають робочої операційної системи. Якщо у вас не завантажується ОС, скористайтеся засобами відновлення, про які ми писали в окремому керівництві.

Детальніше: Варіанти відновлення Windows 10 при завантаженні

Спосіб 1: Системний засіб відновлення Windows 10.

Особливість цього способу в тому, що на комп'ютері або ноутбуці буде інстальована початкова збірка операційної системи. Іншими словами, якщо ви давно встановлювали Windows 10 1903, а потім оновлювалися до 2004, в результаті даних дій отримаєте систему із збіркою 1903. Згодом вам потрібно буде інсталювати пакету оновлень вручну.

     1. Натисніть клавіші «Windows + I», а потім клацніть лівою кнопкою мишки у вікні по розділу «Оновлення та безпека».

     2. Далі перейдіть в розділ «Відновлення» і натисніть кнопку «Почати» в правій частині вікна.

     3. У наступному вікні натисніть по першому рядку «Зберегти мої файли».

     4. Подальші контекстні вікна утиліти будуть відрізнятися в залежності від того, яка збірка Windows 10 у вас встановлена.

Збірки 1909 і нижче.

  • У наступному вікні з'явиться список програм і пакетів, які будуть видалені в результаті відновлення. Для продовження операції натисніть кнопку «Далі».

  • З'явиться список рекомендацій і порад щодо процесу відновлення. В даному вікні натисніть кнопку «Початок».

Збірка 2004.

  • У вікні, виберіть пункт «Локальне перевстановлення».

  • Потім ви побачите поточні завдання, які буде виконувати утиліта. Натисніть кнопку «Далі».
  • На екрані з'явиться список дій, які виконуються засобом відновлення в процесі установки Windows 10. Для запуску операції натисніть кнопку «Заводський».

     5. Наступні операції будуть ідентичні для всіх збірок Windows 10. Розпочнеться процес підготовки системи до майбутніх операцій.


      6. Після цього ОС автоматично перезавантажиться. На даному етапі піде процес повернення пристрою до його початкового стану.

     7. Фінальним кроком є ​​установка операційної системи, компонентів і драйверів. Прогрес даної операції буде відображатися в центрі екрана.

     8. По завершенні операції система автоматично завантажиться. Це відбудеться тому, що профіль користувача був збережений в процесі інсталяції. На робочому столі ви виявите HTML файл з переліком програм і пакетів, видалених в процесі перевстановлення.

Спосіб 2: Альтернативна утиліта Windows 10.

Даний метод не підходить тим користувачам, які використовують збірку 2004 - в них просто відсутня необхідна кнопка. У такому випадку потрібно вдатися до попереднього або наступного способу (Спосіб 1 або Спосіб 3).

Відмінність цього методу від попереднього полягає лише в тому, що в систему буде встановлена остання існуюча збірка і всі пакети оновлення. Для реалізації виконайте наступне:

     1. Використовуйте поєднання клавіш «Windows + I» для виклику вікна «Параметри» . З нього перейдіть в розділ «Оновлення та безпека».


     2. У наступному вікні активуйте вкладку «Безпека Windows», після чого виберіть пункт «Продуктивність і працездатність пристрою».


     3. У нижній частині вікна потрібно натиснути кнопку «Початок роботи».

     4. Ви побачите в окремому вікні загальну інформацію про майбутній процес. Для продовження натисніть кнопку «Далі».

     5. Потім відобразиться список програмного забезпечення, яке буде деінсталюватись/видалятись в процесі перевстановлення. У цьому вікні потрібно натиснути кнопку «Далі».

     6. Після цього з'явиться останнє попередження про те, що пристрій буде недоступно під час процесу відновлення. Також вам нагадають, що перевстановлення Windows 10 займе якийсь час. Для запуску процесу потрібно натиснути кнопку «Початок».

     7. Далі піде автоматизований процес підготовки, встановлення та оновлення операційної системи.

     8. Як і в минулому способі, все завершиться успішним завантаженням ОС і файлом з переліком видаленого софта на робочому столі.

Спосіб 3: Офіційне ПЗ від Microsoft.

Цей метод можна використовувати на абсолютно будь-який збірці Windows 10. У даному випадку для відновлення системи використовується фірмова утиліта від творців ОС Windows.

     1. Перейдіть по цьому посиланню на офіційну сторінку утиліти і натисніть кнопку «Завантажити засіб зараз» в нижній її частині.


     2. Автоматично почнеться завантаження файлу, який вам потрібно запустити після закінчення процедури.
     3. У першому вікні будуть викладені пункти ліцензійної угоди. Читати його чи ні - вирішуйте самі. Для продовження натисніть кнопку «Прийняти».

     4. У наступному вікні не забудьте поставити позначку поруч з рядком «Зберегти тільки мої особисті файли», а потім натисніть кнопку «Почати».


     5. Далі піде кілька процесів - підготовка, завантаження системи, створення образу і інсталяція. Під час цього система може автоматично перезавантажуватися. Наберіться терпіння.

     6. Якщо операція завершиться успішно, ви побачите список параметрів, які можна змінити перед входом в систему, після чого слід натиснути кнопку «Далі».

     7. Завершиться все входом в систему, після чого потрібно буде провести невелике налаштування ОС і при необхідності встановити драйвера.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые