Доступність сайту: що це таке і як перевірити працездатність ресурсу.

Будь-які веб-сервіси стикаються з технічними збоями і помилками. Найбільшому ризику піддаються варіанти зі складним функціоналом. Для забезпечення їхньої роботи компанія використовує власні або орендовані сервери. Багато користувачів вважають, що перевірити доступність сайту і ресурсу можна, відкривши його в пошуковій системі. Тобто, якщо сторінки завантажилися, отже, все працює коректно. Такий підхід неправильний, він не відображає можливі проблеми. Для відстеження важливих показників використовуються спеціалізовані багатопрофільні інструменти та вузькоспеціалізовані рішення.

Загальне уявлення

Веб-ресурси використовуються для залучення цільової аудиторії, контакту і зворотного зв'язку з клієнтами та партнерами. Робочий стан сервісу є критично важливим фактором у просуванні бізнесу. Якщо ресурс піддався атаці, роботи пошукових систем, як наприклад Google, внесуть його "в чорний список", з якого вийти досить складно. Перевірка роботи сайту онлайн передбачає цілодобовий контроль працездатності, функціональності, продуктивності та видимості для всіх користувачів.

Таке відстеження від аудиту відрізняється частотою контролю. Спостереження проводиться безперервно і виявляє збої в режимі реального часу. Спеціаліст усуває неполадки одразу в момент їхньої появи. Аудит же виконується через певні проміжки часу за регламентом. Усі неполадки оформляються у форматі зведення, і за результатами складається журнал подій. Звітність передається в технічний відділ, щоб усунути проблеми і перевірити стан сайту. Цілодобовий моніторинг дає змогу вирішити такі завдання:

  • відстежувати роботу потужностей у цілодобовому режимі без вихідних;
  • швидко реагувати на неполадки;
  • своєчасно отримувати повідомлення про порушення;
  • виявляти витік інформації, порушення цілісності даних;
  • виявляти й успішно відбивати хакерські атаки;
  • відстежувати порушення безпеки.

Систематичне спостереження дає можливість контролювати бізнес-показники і фіксувати різні технічні параметри в режимі реального часу за заданими характеристиками. Інформація відображається в графіках або журналах і зберігається протягом заданих проміжків часу, наприклад, упродовж доби, тижня, місяця, що дає змогу перевірити та дізнатися статус сайту в будь-який момент.

Технічні аспекти доступності

Постійний доступ до сервісу користувачами є важливим критерієм функціонування всієї платформи і говорить про його високу якість. Крім того, згідно із законодавством, відвідати веб-ресурс для ознайомлення з інформацією, має бути, зокрема, й у людей з порушеннями зору та колірного сприйняття, а також у вікової категорії громадян. Перевірка працездатності сайту і доступності домену здійснюється за допомогою:

  • контролю мережевої цілісності за допомогою ping;
  • дослідження доменного імені за протоколом Whois;
  • відстеження швидкості завантаження до певного вузла трасуванням.

У процесі спостереження зі сповіщеннями відстежується робота всіх компонентів ресурсу, його видимість, правильність функціонування апаратної частини. Поріг спрацьовування налаштовується таким чином, щоб admin зміг швидко відреагувати на критичні відомості в ручному режимі. Під час відстеження працездатності графічних відображень можна проаналізувати причини неполадок, а також спланувати розширення серверної частини. Адміністратор отримує максимально можливу кількість даних, тому може не тільки виявити фактичний збій, а й спрогнозувати тенденцію і навантаження. 

Інструменти та сервіси

Для контролю веб-сервісів використовуються різні спеціалізовані системи. Більшість із них мають пробний період, який необхідний для тестування можливостей і вибору оптимального набору засобів. Утиліти дають змогу переглядати контент, бачити час відгуку, коректність відображення сторінок, реєстри, планувати технічні роботи. Моніторинг працездатності та доступності сайту гарантує коректне відображення в пошуковій видачі, зниження ризику блокування роботами Гугла через технічні неполадки.

Webo pulsar

Цей веб-ресурс контролює швидкість завантаження і доступ до контенту за допомогою безлічі протоколів. Адміністратор самостійно вибирає локацію по столицях різних країн і великих міст Росії. Щодня можна виконувати одну процедуру безкоштовно. Звітність надається у вигляді графіків і сповіщень електронною поштою. За кожним URL персонально налаштовується періодичність запуску і спосіб відображення сповіщень. Вартість перевірки доступності сайту залежить від кількості доменних адрес і точок відстеження, особливостей формування звітності, використання додаткових функцій.

OverLead

Сервіс відстежує позицію веб-ресурсу в пошуковій видачі, індексацію, трафік, а також виявляє дублікати контенту. Він перевіряє, як правки впливають правки на ранжування і відображення в пошуку, чи є помилки завантажень. OverLead спрямований на виявлення та виправлення проблем з оптимізацією. Дослідження виконуються щодня. Базовий тариф розрахований на обслуговування 5 сторінок і виконання 5 запитів. 

Monitor-site

Перевірка доступності сервера і роботи домену сайту передбачає відстеження швидкості його відгуку, відповіді DNS, відображення FTR, присутність вірусів і актуальність SSL. Адмін самостійно вибирає кількість запусків, частоту запитів. Метод підійде для потужностей, розташованих у Новосибірську, Москві та Санкт-Петербурзі. Базовий тариф включає моніторинг за одним запитом кожні 5 хвилин. Статистика зберігається за останні 3 місяці. Про наявність проблем система сповіщає повідомленнями. 

Host Tracker

Ресурс збирає статистичну інформацію про функціонування системи, формує звітність і надсилає сповіщення адміну про порушення. Перевірка сервера сайту виконується з 200 локацій по всьому світу. Надається детальна інформація у форматах PDF, XML і CSV. Повідомлення надсилаються на різні месенджери, доступна опція телефонного дзвінка. У разі виявлення помилки надається снапшот сторінки. Для тестування можливостей платформи надається 30-денний безкоштовний період із максимальним функціоналом на 100 доменних адрес.

Ping-admin

Платформа спрямована на цілодобовий контроль веб-ресурсу та виявлення помилок. Він контролює бази даних, а також знає, як перевірити, чи працює сайт, чи внесено адресу до "чорного списку". Сервіс відстежить дію SSL-сертифіката і домену, навантаження на сервер. Сповіщення надсилаються на різні месенджери. Ping-admin надає 157 локацій у різних країнах. Після реєстрації в акаунті нараховується 1 долар для пробного тестування. Вартість залежить від кількості процедур. 

Monitorus

Сервіс спрямований на контроль безпеки та видимості веб-ресурсу, цілісність даних і забезпечує антивірусний захист. Він не тільки повідомить про неполадки, а й запропонує способи усунення. Цілодобовий аналіз доступності сайту і встановлення безкоштовного сертифіката безпеки на кожній сторінці підвищує довіру відвідувачів і пошукових роботів. Надається пробний період.

Syslab

Ресурс використовується для виявлення IP-адреси в спам-базах, стану серверної частини, видимості вмісту для користувачів і позиції в пошуковій системі. Контент перевіряється на наявність певних слів і змін. Адміністратор самостійно вибирає часовий інтервал запуску в діапазоні від 1 хвилини до 1 години. Syslab надає кілька додаткових сервісів, наприклад, IP-калькулятор, антивірусний контроль, рейтинг хостингів.

Dotcom-monitor

Сервіс перевірки доступності сайту в різних браузерах. Моніторинг продуктивності здійснюється з кількох точок. Заміряється час відгуку після виконання будь-яких дій користувачем. Якщо результат перевищує 30 секунд, адмін отримає сповіщення, а докладна звітність у форматі PDF буде надіслана електронною поштою із зазначенням повільних і швидких моментів.

Uptimia

Платформа контролює швидкість завантаження кожної сторінки, відстежує досвід відвідувачів на веб-ресурсі та час роботи без збоїв. Транзакції відстежуються з інтервалом у 10 хвилин. Адміністратор отримує інформацію про входи в обліковий запис, реєстрацію замовлень та їх оформлення, що дає можливість повноцінно перевірити, чи впав сайт. Відстеження можливе з 171 точки по всьому світу, є тестовий період. 

Montastic

Сервіс фіксує авторизації клієнтів, час простою, помилки, зокрема під час аутентифікації. Інструменти дають змогу створювати фірмові сторінки, які сповіщають відвідувачів про інцидент. Montastic здатний надсилати передплатникам веб-ресурсу автоматичні сповіщення про неполадки, що виникли. Для сервісів із відкритим програмним кодом обслуговування виконується безкоштовно.

Rush Analytics

Платформа надає 17 способів, щоб перевірити сайт на доступність, працює чи ні SEO-оптимізація. Адміністратор може проаналізувати кількість посилань, контент, переглянути ключові слова за регіонами та країнами, відстежити позицію в пошуковій видачі по днях. Засоби розбиті на 4 великі категорії: семантика, аудит, інструменти PBN. Глибина збору відомостей налаштовується до 100 сторінок. Обслуговування надається тільки на платній основі, діють корпоративні та індивідуальні тарифи. Демоверсія розрахована на 7 днів пробного тестування.

Як вибрати відповідний сервіс моніторингу?

Спочатку підготуйте список вимог до перевірки. Визначте, які саме параметри роботи бажаєте контролювати і з якою періодичністю. Для невеликих ресурсів достатньо використовувати кілька різних методів. Незважаючи на привабливість мультифункціонального інструменту, переплачувати за невикористовувані опції не варто.

Перед тим як перевірити доступність сайту з різних країн, вивчіть особливості підключення сервісів. Деякі з них можна під'єднати самостійно, деякі потребують залучення стороннього фахівця. Жодна з платформ не застрахована від технічних збоїв. Головним критерієм у виборі є швидкість виправлення проблем.

Зверніть увагу, чи інтегрується ваша CMS з цією платформою. Подивіться, на які месенджери можливе надсилання повідомлень про падіння. Одним користувачам зручно отримувати сповіщення електронною поштою, іншим - на телефон. Переконайтеся, що зможете дізнатися доступність сайту з різних точок світу або певних міст у вашому регіоні. 

Вивчіть уважно особливості надання техпідтримки. Під час технічних неполадок дуже важливо своєчасно отримувати кваліфіковану допомогу. Тривале і часте падіння веб-сервісу приносить не тільки збитки в бізнесі, а й призводить до блокування роботами пошукових систем. Переконайтеся, що служба відповідає зрозумілою вам мовою, швидко і доступно.

Обов'язково прочитайте відгуки з різних джерел про обраний сервіс. Ви побачите нюанси платформи, реальний рейтинг. Клієнти на власних прикладах показують, як перевірити роботу і сервер сайту, що дасть змогу проаналізувати підводні камені, а також оцінити, чи підходить для вашої CMS функціонал чи ні. Не ігноруйте тестовий період, спробуйте зручність і можливості кожного методу на різних майданчиках.

Висновок

Однозначно вирішити, який сервіс моніторингу кращий, відповісти неможливо. Ефективність того чи іншого інструменту залежить від розміру веб-ресурсу, за яким необхідно спостерігати, а також від специфіки та обсягу завдань. Більшість засобів мають обмежений набір безкоштовних опцій або тестовий період не менше 1 тижня. Вирішуючи, як перевірити доступ до сайту, зверніть увагу на додаткові можливості, які можуть знадобитися, наприклад, перевірку на наявність вірусів, захист від DDoS атак, відстеження редиректу та інші.

Питання-відповідь

Чи впливає доступність веб-сайту на ранжування у видачі?

Прямий вплив на ранжування має час відгуку сервера. Різниця в 0,1-0,2 с за однакових умов істотно впливає на положення в ТОПі видачі. Що більша відстань від локальної точки моніторингу до сервера, то довше реагує сам сервер. Якщо ж користувач виконує пошук у "своєму регіоні", то результат на ранжування не впливає. Негативно позначається наявність помилок серверної частини і "битих" посилань.

Тут працює таке правило: якщо веб-портал вантажиться дуже довго або деякий час недоступний, то показник ранжування поступово знижується, ресурс втрачає свої позиції. Якщо поломку не вдається виправити протягом кількох годин, пошукова система запускає процедуру деіндексації. Якщо будь-які сторінки порушують роботу всього сервісу, можна подати запит на їх видалення інструментами Гугл. У підсумку, коли нічого не відкривається, весь веб-сервіс зникає з пошукової видачі та стає недоступним.

Що робити в разі виникнення проблем із доступністю веб-сайту?

Перед тим, як перевірити сайт на працездатність, подивіться навантаження на сервер через спеціалізовані інструменти. Якщо серверна частина не відгукується, ви отримаєте відповідне сповіщення. За наявності технічних поломок рекомендується виставити код помилки 503, який говорить про те, що ресурс не реагує на запити з технічних причин.

На відновлення доступу буде час, при цьому позиції у видачі не знизяться. Виправлення несправностей із відновленням роботи залежить від нюансів збою. Код відповіді 503 слід використовувати обмежений час, не більше кількох годин. Після відновлення доступу необхідно налагодити стабільне завантаження сторінок.

Як перевірити сайт на доступність із різних країн і міст?

Перевірка домену на працездатність із різних локацій може здійснюватися в ручному й автоматичному режимі. Деякі сервіси надають одну або кілька безкоштовних процедур. Зайдіть на ресурс, виберіть опцію автоматичного моніторингу з різних точок світу або вручну відберіть конкретні міста або регіони, які вам потрібні. Введіть назву домену та запустіть відстеження.

Отправить комментарий

Добавлять новые комментарии запрещено.*

Новые Старые